Paddenstoelen herkennen
Paddenstoelen bestaan er in heel veel verschillende vormen, soorten en maten. Maar welke is nu eigenlijk welke? Veel paddenstoelen lijken op elkaar of komen in meerdere gedaantes voor. Wij hebben voor je op een rijtje gezet wat je nodig hebt en hoe je paddenstoelen kunt herkennen. Download hiervoor dan ook onze gratis zoekkaart en ga op ontdekking!
Hoe herken ik een paddenstoel?
Paddenstoelen kun je determineren aan de hand van een paddenstoelengids of een zoekkaart. Tegenwoordig zijn er ook verschillende apps waarmee je paddenstoelen kunt herkennen, maar het is natuurlijk veel leuker om zelf aan de slag te gaan.
5x paddenstoelen in nederland
Dit zijn enkele van de meest voorkomende paddenstoelen die je in Nederland kunt tegenkomen.
1. Gewone zwavelkop (Hypholoma fasciculare): Een kleine tot middelgrote paddenstoel met felgekleurde hoeden en bruine sporen. Komt vaak voor in bossen en op houtachtige substraten.
2. Eekhoorntjesbrood (Boletus edulis): Een geliefde eetbare paddenstoel met een bruine hoed en een dikke steel met een netachtig patroon. Vaak te vinden in loof- en naaldbossen.
3. Vliegenzwam (Amanita muscaria): Een iconische paddenstoel met een felrode hoed en witte stippen. Hoewel opvallend, is deze paddenstoel giftig.
4. Gewone krulzoom (Paxillus involutus): Een bruine paddenstoel met gegolfde randen aan de hoed en een donkere schubachtige steel.
5. Gewone zwavelzwam (Laetiporus sulphureus): Een felgekleurde, oranjegele paddenstoel die groeit op bomen. Het heeft een vlezig uiterlijk en wordt soms “kip van het bos” genoemd vanwege de textuur.
Wat heb je nodig?
Een zonnige, winderige of regenachtige herfstdag. Het is altijd goed weer om paddenstoelen te zoeken! Vergeet de volgende dingen niet mee te nemen als je op zoek gaat naar paddenstoelen:
– Paddenstoelengids of zoekkaart
– Loepje – voor een close-up
– Spiegeltje – een kijkje onder de hoed
– Opschrijfboekje en potlood
– Thermoskan met koffie of thee – lekker voor onderweg!
– Camera of telefoon om paddenstoelen te fotograferen – dan kan je thuis dubbelchecken of het echt die ene paddenstoel was.
Alle vormen, soorten en maten
Is het je al opgevallen dat paddenstoelen er allemaal anders uitzien? Sommige paddenstoelen hebben veel zichtbare onderdelen waardoor ze makkelijker te herkennen zijn. Andere paddenstoelen hebben een andere vorm waardoor ze een minder typisch paddenstoelenuiterlijk hebben. Bekijk de verschillende vormen die paddenstoelen kunnen aannemen.
Veel paddenstoelen hebben zichtbaar, of minder zichtbaar de volgende onderdelen. Dit is goed te zien op de illustratie.
Transformatie
Paddenstoelen nemen verschillende gedaantes aan terwijl ze groeien. Zo kan het zijn dat je dénkt dat je een buikzwammetje in het gras ziet, maar is het eigenlijk een kleine inktzwam!
Weetje! Wist je dat het ei waarin de grote stinkzwam boven de grond komt ook wel ‘duivelsei’ of ‘heksenei’ wordt genoemd? Uit het volksgeloof komt de aanname dat de stinkzwam heel plotseling eieren legt waaruit nieuwe stinkzwammen verschijnen. Vooral door dat plotselinge element werden het duivelseieren genoemd.
Foto: Henk Monster
Meer weten over verschillende soorten stinkzwammen? Kijk op de website van de Nederlandse Mycologische Vereniging!
Kijken, voelen, lezen en… ruiken
Het herkennen en determineren van paddenstoelen doe je met meerdere zintuigen. Uiterlijke kenmerken zijn natuurlijk makkelijk te achterhalen.
Tip! De hoed van een paddenstoel neemt vocht op. Als het veel geregend heeft kan een hoed veel donkerder zijn dan op het plaatje in je gids. Andersom geldt hetzelfde, als het heel droog is geweest is de hoed vaak lichter!
Voel ook eens voorzichtig aan de paddenstoel. Heeft de paddenstoel een slijmlaag of juist een droge hoed? Zijn er andere dingen die opvallen als je voelt? Vergeet ook niet te ruiken! Sommige paddenstoelen hebben een heel herkenbare geur (stinkzwam!). Heb je denk je een cantharel gevonden, kijk goed onder hoed. Zie je vreemde plooivorige plaatjes die langs de steel naar beneden lopen? Grote kans dat dat ‘m is!
Wil je paddenstoelen die je tegen bent gekomen herkennen? Download dan onze gratis zoekkaart en ga op ontdekking!