Beekdaelen-Nuth
Overig
woensdag13jan2021

Nieuwjaarstoespraak van de voorzitter

Een Nieuwjaarsbijeenkomst zat er dit jaar niet in! Maar de voorzitter had dit willen zeggen:

2020 is een heel merkwaardig jaar geworden, ‘corona’ en ‘covid-19’ hoef ik niet te noemen, iedereen heeft er mee te maken. Voor het IVN betekende het dat veel activiteiten op een laag pitje kwamen te staan. Maar vooral, dat de o zo gewone ontmoetingen, praatjes, het samen iets doen, niet meer zo gewoon zijn.

2021 is begonnen. De natuur is hoopvol. Als vanouds staan de knoppen van bomen en struiken op springen. De eerste lentebloemen zijn al te zien.

Als IVN’ers zijn we ook hoopvol. Een nieuw jaar met nieuwe dromen. Een vaccin … Zou het? Verlost van corona? De natuur ziet er ondanks de winter opeens veel groener, veel kleurrijker uit. Het zou zomaar kunnen. De activiteiten-agenda is weer gevuld, we gaan er weer voor, er is genoeg te doen. Er is genoeg te ontdekken, genoeg te laten zien, maar ook te veel dat bedreigd wordt en onze aandacht meer dan verdient.Aandacht voor de natuur, voor landschap, voor onze manier van leven, voor elkaar. Doe wat je ligt, waar je goed in bent, waar je nodig bent en het gaat een prachtig 2021 worden!

Voor mij als voorzitter was 2020 ook een gedenkwaardig jaar. Na het vier jaar geleden aangekondigd te hebben stop ik als voorzitter. Na 33 jaar als voorzitter gefunctioneerd te hebben, en nog langer als bestuurslid, is het genoeg. Niet omdat ik uitgekeken ben op het IVN of op het bestuur, nee omdat er iemand met frisse ideeën, gebruik makend van moderne middelen, nodig is. De maatschappij verandert en het IVN ook. Daar moeten we iets mee. Daar is een jonge, energieke voorzitter vol ideeën bij gebaat.Maar helaas, deze persoon heeft zich nog niet gemeld. Laat het hem of haar weten, we wachten vol ongeduld op het moment van kennismaking. Tot dan, maar met een maximum van vier jaar, ben ik interim-voorzitter. Dus u moet het nog even met mij doen.

Ook de ledenvergadering met mijn afscheid was voor mij persoonlijk gedenkwaardig. Midden onder mijn lezing kwam de burgemeester binnen, gevolgd door een handvol bekenden en familie. Men vond het waard mij voor mijn activiteiten bij het IVN en ook bij andere verenigingen te belonen met een koninklijke onderscheiding. Een hele eer, niet alleen voor mij, maar ook voor het hele IVN. Want, zeg nu zelf, wat is een actieve IVN’er zonder steun en hulp van anderen? Allen die hebben bijgedragen, op welke manier dan ook, aan deze mooie vorm van waardering, bedankt!

Iedereen een heel mooi nieuw natuurjaar, met veel ontmoetingen, veel activiteiten en zonder enge ziekten.

Mede namens het bestuur, Stef Keulen, voorzitter a.i.