Geldrop
IVN
donderdag15apr2021

Natuurfotowedstrijd ‘seizoenen’ ter ere van 50-jarig bestaan IVN Geldrop

In maart 2021 bestond IVN Geldrop 50 jaar. Een natuurfotowedstrijd maakt deel uit van de jubileumactiviteiten. De twaalf beste seizoensfoto’s worden met naamsvermelding opgenomen in een natuurkalender. De makers ervan ontvangen gratis een kalender, bovendien beloont de plaatselijke middenstand de beste foto met een cadeaubon. Alleen amateurfoto’s die in Geldrop of directe omgeving gemaakt zijn dingen mee naar deze prijs.

Fotogenieke natuur

Geldrop kent veel prachtige natuur binnen de gemeentegrenzen en net daarbuiten. Voor een belangrijk deel is de Kleine Dommel daar verantwoordelijk voor. Die slingert vanaf Heeze via de Goorse Zeggen, het kasteelpark en Hulsterbroek naar de Urkhovense Zeggen. Ook Gijzenrooi heeft met zijn kleinschalig cultuurlandschap fotografen veel bijzonders te bieden. En dan is er natuurlijk de heide in het oosten en zuiden: de Coeveringse/Molenheide, Braakhuizensche en Strabrechtse Heide.

Fotografen zijn niet per se gebonden aan landschappen. Ook foto’s van in onze gemeente voorkomende wilde dieren, planten en andere organismen kunnen op de kalender een plaats veroveren. Vanzelfsprekend is het niet de bedoeling om de natuur te verstoren.

Reglement en inzenden

Alleen foto’s van amateurfotografen komen in aanmerking voor opname in de kalender en de extra prijs: een cadeaubon van de lokale middenstand. Iedere deelnemer mag drie foto’s insturen, genomen in 2020-2021.

De foto’s worden beoordeeld door een jury, die  bestaat uit leden van de Werkgroep Natuurfotografie van IVN Geldrop. Juryleden zijn van deelname uitgesloten.

De foto’s kunnen tot en met 30 september 2021 digitaal als jpeg-bestand naar foto.ivngeldrop@gmail.com worden gestuurd. Voor verdere informatie en wedstrijdvoorwaarden zie onder ‘Reglement fotowedstrijd ‘seizoenen’.

Reglement fotowedstrijd ‘seizoenen’
 

Deelname

 • Deelname aan de fotowedstrijd is kosteloos en alleen voor amateurfotografen. Iedere deelnemer mag maximaal drie eigen foto's inzenden.
 • De foto's zijn het afgelopen jaar (2020-2021) genomen in de gemeente Geldrop-Mierlo of één van de aangrenzende gemeenten (Eindhoven, Nuenen, Helmond, Someren, Heeze-Leende).
 • Het onderwerp is seizoenen in de wilde natuur, dus het landschap, dieren (en hun sporen, zoals webben, nesten, veren, gallen), planten (en hun vruchten, zoals kastanjes en dennenappels), paddenstoelen, slijmzwammen en korstmossen.
 • Planten of bloemen uit eigen tuin zijn toegestaan maar geen huisdieren. Evenmin mogen er mensen herkenbaar op de foto staan.
 • Vanzelfsprekend is het niet toegestaan de natuur te verstoren.

Specificaties en aanleveren

 • De langste zijde van de foto moet minimaal 3000 pixels zijn.
 • De foto’s mogen slechts licht worden bewerkt (zoals belichting aanpassen, horizon rechttrekken, uitsnede maken). Er mogen geen namen, logo's of teksten op staan.
 • In de metagegevens van de foto moet tenminste de opnamedatum staan.
 • Vermeld in de bestandsnaam de fotograaf, alsmede de maand waarin de foto is gemaakt. Verder wenst de jury bij elke foto een korte beschrijving met de fotolocatie (en eventueel het verhaal achter de foto) alsook de naam en woonplaats van de fotograaf.
 • De foto’s kunnen van 1 mei t/m 30 september 2021 digitaal als jpeg-bestand worden gestuurd naar foto.ivngeldrop@gmail.com.

Jury en prijsuitreiking

 • De jury bestaat uit natuurfotografen uit de fotowerkgroep van IVN Geldrop. Leden van deze fotowerkgroep zijn uitgesloten van deelname. Vanwege coronamaatregelen is nog niet bekend wanneer de prijsuitreiking zal zijn, maar alle deelnemers en winnaars ontvangen tijdig bericht.
 • De twaalf beste foto’s worden opgenomen in een natuurkalender. Uiteraard zal hierbij de naam van de fotograaf worden vermeld. De makers ontvangen een kalender gratis. Voor de beste foto stelt IVN Geldrop een cadeaubon van de lokale middenstand beschikbaar.
 • Alle ingezonden foto’s kunnen worden gebruikt in de communicatie van IVN Geldrop.
 • In alle gevallen waarin niet is voorzien beslist de fotowerkgroep.
 • Deelnemers geven door het inzenden van hun foto’s aan bekend te zijn met bovenstaande deelnemingsvoorwaarden en hiermee akkoord te gaan.

Foto: Annelies Stoef