Geldrop
Natuur in de Buurt
woensdag21apr2021

Verkiezing Mooiste Boom van Nederland

De gemeente Geldrop-Mierlo zal weer deelnemen aan de 4e editie van de Nederlandse verkiezing van De Boom van het Jaar. De start was op dinsdag 6 april en de gemeente kan tot 20 mei de meest bijzondere boom binnen onze gemeentegrenzen aanmelden. De Boom van het Jaar maakt deel uit van European Tree of the Year en wordt in Nederland exclusief georganiseerd door SBNL Natuurfonds in Leersum.

Markant, met bijzonder verhaal

Bij de Boom van het Jaar 2021 draait het niet om de dikste, mooiste of oudste boom, maar om markante bomen met een bijzonder verhaal. Het kan gaan om een historisch verhaal, een boom met een bijzondere waarde voor onze gemeente, maar ook om een boom die een natuurramp overleefde, of die op het schoolplein generaties scholieren aan zich voorbij zag trekken. Bomen vertolken een emotionele waarde, zij vertellen ons verhalen die het waard zijn gedeeld en herinnerd te worden, óók het uitgangspunt voor onze eigen IVN-Bomenwerkgroep. Helaas is de markante treurbeuk in de kasteeltuin niet meer op zijn mooist maar hij heeft wel een enorme historie. Een bijzondere boom is de paardenkastanje op de hoek Mierloseweg-Peijnenburgweg (zie foto).

Landelijke stemronde

In 2020 werd de Moeierboom in het centrum van Etten-Leur gekozen tot De Boom van het Jaar. Deze boom werd uiteindelijk 6e tijdens de Europese verkiezing. We kunnen tot 20 mei een boom met een verhaal aanmelden. Daarna kiest een jury voor elke provincie één boom. Deze 12 provinciale genomineerden worden eind augustus bekendgemaakt en concurreren met elkaar in een landelijke stemronde. Van 30 augustus tot 18 oktober mag iedereen in Nederland stemmen op de boom van zijn keuze. De boom met de meeste stemmen wordt uitgeroepen tot De Boom van het Jaar 2021. Deze winnaar wordt feestelijk gehuldigd en is tevens de Nederlandse inzending voor de European Tree of the Year in 2022. Deze Europese verkiezing bestaat sinds 2011 en wordt georganiseerd door de Environmental Partnership Association (EPA). Nederland is een van de 16 deelnemers.

Het verloop is te volgen via https://www.deboomvanhetjaar.nl/

 

De Bomenwerkgroep roept u op: Doe mee!

 

Stuur uw suggestie voor uw boom met verhaal naar leoschutter2@gmail.com of mjmdegouw@gmail.com . Wij coördineren vervolgens het contact met de gemeente, die de inzending zal afhandelen.

Leo Schutter

 

De Boom van het Jaar is te volgen via de website, Facebook en Twitter

https://www.facebook.com/deboomvanhetjaar/

https://twitter.com/SBNLNatuurfonds

https://www.ivn.nl/afdeling/geldrop