Geldrop
Duurzaamheid
vrijdag19feb2021

Welzijn mens en dier gekoppeld

Het welzijn van dieren heeft misschien wel meer invloed op je eigen gezondheid dan je beseft. Welke keuzes kunnen we maken ten gunste van beide? Hoe ver strekt jouw liefde voor (huis)dieren zich uit? 

Dieren als virusoverdragers

Corona houdt ons land sinds een jaar in zijn greep. We houden afstand, beperken contacten en de maatschappij staat grotendeels stil. Hier worden we niet blij van, sterker nog: we willen ervan af, hoe eerder hoe liever! 
Eerder veroorzaakte Q-koorts grote ellende, (eveneens) vooral in Oost-Brabant. Beide infectieziekten sprongen van dier op mens over. Het zijn zogeheten zoönosen. Marion Koopmans en andere virologen waarschuwen voor volgende uitbraken die uitgroeien tot pandemieën. Via enkele mutaties kan het vogelgriepvirus zodanig veranderen dat het ook ons te grazen neemt. Het is een kwestie van tijd.

Snel opgefokt = uitgelokt    

De toename van voor ons gevaarlijke dierziekten hangt samen met de onzorgvuldige manier waarop we met dieren en onze omgeving omgaan. De milieuorganisatie van de Verenigde Naties (UNEP) noemt in dit kader de grootschalige en intensieve veehouderij en het gebruik van antibiotica binnen die sector. (Andere oorzaken zijn volgens UNEP ontbossing, klimaatverandering en contact tussen mensen en wilde dieren).
Om snel en goedkoop veel vlees te produceren, zetten we voor consumptie bestemde huisdieren hutje mutje in grote, dichte (mega)stallen. Daar worden ze opgefokt in en door onnatuurlijke levensomstandigheden. Stress verlaagt de weerstand en verhoogt de kans op ziekten. Als je bedenkt dat Nederland het meest veedichte land ter wereld is, dan ligt het voor de hand dat we een gevaarlijk spel spelen. Megastallen in de buurt van woonwijken verhogen het risico op overdracht van dierziekten. 

Wat kunnen we doen?

Het beste wat we kunnen doen is (veel) minder vlees eten. Daardoor beperken we dierenleed en het risico op nieuwe zoönosen, samenvallend met minder ontbossing en klimaatverandering. 
Als we toch vlees kopen, kunnen we kiezen voor vlees met drie sterren van het Beter Leven keurmerk of vlees van kleinschalige boerenbedrijven, bij voorkeur uit de eigen regio. Minder dierentransport impliceert minder dierenleed en verspreiding van dierziekten. En op kleine boerenbedrijven groeien dieren doorgaans in betere omstandigheden op. De eerlijkheid gebied te melden dat dieren uit de biologische veeteelt niet per se beter zijn in het kader van duurzaamheid. 

Dierenliefde van kat tot koe

Als een hond of kat ingeklemd tussen stangen of op een rooster staat en amper aandacht krijgt, heet dat dierenmishandeling. Waarom laten we andere dieren wel zo’n behandeling ondergaan? Misschien kunt u daaraan denken, wanneer u uw volgende stukje vlees koopt.