IVN Oss
Vogels
zondag28mrt2021

Raven vestigen zich in Herperduin en Heeswijkse Bossen

Een ravenpaar heeft zich afgelopen jaar gevestigd in Herperduin bij Oss, onderdeel van De Maashorst. Ook in de Heeswijkse Bossen heeft zich afgelopen jaar een paartje gevestigd.
Raven zitten al een aantal jaren op De Maashorst en hebben bijna ieder jaar jongen. Nu zien we dat die jongen zich ook in directe omgeving gaan vestigen, geweldig nieuws voor deze regio. Leden van Vogelwerkgroep Oss monitoren deze gebieden intensief en zijn zeer verheugd met de komst van deze unieke vogelsoort op deze locaties.

De raaf is de grootste kraaiachtige en staat aan de top van de voedselketen. Nog maar twee eeuwen geleden was de vogel hier doodnormaal, er waren waarschijnlijk duizenden broedparen. Maar in 1928 was de raaf als broedvogel geheel uit ons land verdwenen. Een in 1966 begonnen herintroductieprogramma was succesvol en sindsdien groeit het aantal en de verspreiding ook.

Deze ontwikkelingen geven bij uitstek de kracht en potentie weer van de natuurgebieden. De vogelaars van de vogelwerkgroep IVN Oss inventariseren het natuurgebied Herperduin tweejaarlijks op vogels. De Raaf is een geweldige aanvulling en evenwicht in de vogelvoedselketen. Als er straks jonge raven op de nesten zitten, zullen ze geringd worden door de Ravenwerkgroep Nederland zodat hun verspreiding in de toekomst gevolgd kan worden.

Raaf - Foto Berry SettonFoto: Berry Setton

Raaf - Theo van OrsouwFoto (en foto bovenaan): Theo van Orsouw