Kerkrade
Overig
Op
dinsdag23feb202120:00

Lezing over de Heiligdomsvaart in Aken en over pelgrimeren in de Euregio is gecanceld.

In vroeger dagen was het reizen voor veel mensen vanwege geld- en tijdgebrek niet mogelijk. De enige reizen die toen ondernomen werden waren bedevaarten. In de Eifel liggen diverse bedevaartsplaatsen, die tijdens deze lezing aan bod komen.
Een van de grootste en bekendste bedevaartsoorden is Aken. Hier worden tijdens de 7-jaarlijkse Heiligtumsfahrt de diverse relikwieën, zoals een jurk van Maria, het hoofddoek van Johannes de Doper en een lendendoek van Jezus bewaard. Van 18 tm 28 juni 2021 vindt in Aken de volgende Heiligdomsvaart plaats. Tijdens de lezing gaat Olaf in op de geschiedenis en achtergronden van deze bedevaart.
In het nabijgelegen Kornelimünster worden eveneens belangrijke relikwieën bewaard, niet alleen van Jezus, maar ook van de Heilige Cornelius. Het klooster van Kornelimünster werd in 817 gesticht door Lodewijk de Vrome, de zoon van Karel de Grote. Kornelimünster is een bezoek sowieso meer dan waard vanwege zijn prachtige kerken, de kluis in het hellingbos en de fraaie patriciërshuizen.
Verderop in de Eifel ligt het bedevaartplaatsje Heimbach. De Piëta die in de bedevaartkerk wordt bewaard, is afkomstig uit Abtei Mariawald, welke eenzaam in de uitgestrekte bossen van Nationaal Park Eifel ligt.
We maken tevens een uitstapje naar Echternach, waar jaarlijks op de dinsdag na Pinksteren de Springprocessie wordt gevierd. Echternach is een prachtig plaatsje aan de rand van de Luxemburger Schweiz. In de basiliek wordt St. Willibrord vereerd.
Mogelijk bekijken we ook nog andere bedevaartsoorden in de regio, waaronder Trier (Hl. Rock, Hl. Apostel Matthias), Houthem-St. Gerlach (St. Gerlachus) en Maastricht (OLV Sterre der Zee, St. Servaas).


 

Olaf Op den Kamp
Uw gids:
Olaf op den Kamp
IVN Kerkrade Voorzitter

Algemene informatie

dinsdag 23 februari 2021 - 20:00 tot 22:30
Locatie: 
Het Sjevemethoes
Sint-Pieterstraat 3
6463 CS Kerkrade
Nederland
Extra Informatie: 

Conform het besluit van onze ministerpresident Dhr. M. Rutte blijf de lockdown van kracht tot 2 maart 2021 en zal de lezing van 23 februari geen doorgang vinden.
De lezing over de Akense Heiligdomsvaart op dinsdag 23 februari zal in een later stadium april, mei of begin juni plaatsvinden. Hou deze website of de facebook pagina in de gaten.

Contactpersoon: 
Google Maps image