2024-07-14 Natuurwandeling Gilzewouwerbeek

De Gilzewouwerbeek slingert weer

De Gilzewouwerbeek was ooit een slingerende beek, werd daarna een kaarsrechte, stromende afvoersloot tussen de akkers, maar heeft sinds 2012 zijn natuurlijke loop teruggekregen. Het natuurgebied van 17 ha kwam tot stand in samenwerking met Staatsbosbeheer, Waterschap Brabantse Delta en de Provincie Noord-Brabant.

In het gebied zijn paddenpoelen gegraven en zandpaden aangelegd om te wandelen. Op drie plekken is de beek ondiep, zodat men er (met laarzen aan) doorheen kan lopen.
De hoger gelegen delen zijn ingeplant met inheemse besdragende struiken. De lager gelegen delen worden jaarlijks gemaaid om dichtgroeien te voorkomen.

Vegetatie herstelt

Inmiddels is een rijke vegetatie ontstaan. Waar vele bloemen bloeien, voelen ook insecten zich thuis. Voor libellen is dit een waar paradijs. Waar insecten zijn, kunnen vogels zich voeden. In struwelen en rietkragen vinden ze beschutting. Al een aantal jaren keert de ooievaar terug op het nest en ook de torenvalk brengt er zijn jongen groot.

De boomkikker

Dankzij een ecologische verbindingszone heeft ook de boomkikker zijn weg naar dit gebied gevonden. Op grond van de groei van de populatie kunnen we constateren dat hij het hier naar zijn zin heeft. We hopen op mooi weer, want dan geniet dit kleine kikkertje graag van de zon.

Tip

Omdat het gebied erg drassig kan zijn, is het verstandig om waterdichte schoenen te dragen. Bedekkende kleding is wenselijk i.v.m. muggen en teken.

Thema:

Insecten en boomkikkers

Foto:

Lieneke Steijn

Inschrijven voor deze wandeling is verplicht.

Inschrijven is mogelijk tot op de dag van de wandeling. Na inschrijving ontvangt u informatie over de vertrekplaats. Indien het maximaal aantal inschrijvingen is behaald, zal de link niet meer werken; het inschrijfformulier wordt dan niet geopend.

gilzewouwerbeek juli 2024
  • Kosten: Gratis
  • Aanmelden verplicht: Ja

Ontdek meer over

Deel deze pagina