Noord-Midden Achterhoek
IVN
dinsdag06apr2021

Gastheerschap van het Landschap

Wat is er mooier dan bezoekers van Berkelland kennis laten maken met de (natuur)pareltjes van onze gemeente? Denk bijvoorbeeld aan Beekvliet, de Groenlose Slinge, de Needse Berg, de Hupselse en Mallumse es.

Daarom heeft gemeente Berkelland samen met IVN Gelderland de cursus Gastheer van het Landschap georganiseerd. Die is bedoeld voor ondernemers, zoals campingeigenaren en restauranthouders. Ze leren met deze cursus de ontstaansgeschiedenis en bijzonderheden van de gemeente kennen. Die kennis kunnen ze gebruiken om hun gasten enthousiast te maken.  

Vanuit onze IVN afdeling zaten Homme en Dissl erbij. We wilden zelf meer kennis opdoen van ons landschap. Ook konden we de ondernemers wijzen op de bijzondere plekjes die wij al kenden. En tenslotte wilden we onze afdeling promoten bij de ondernemers en wellicht mooie samenwerkingen aangaan.

We hebben een paar zeer interessante cursusdagen gehad en veel geleerd. Het ontstaan van het landschap in Berkelland is ook nog eens samengevat in een prachtige brochure.  (Van beekdal tot Needse Berg – Natuur en landschap in de gemeente Berkelland). Deze is verspreid onder de gidsen.

We hebben mooie contacten aan de cursus over gehouden: Homme heeft een aanzet gemaakt om met ondernemers natuurwandelingen op afspraak te organiseren. Dissl is een activiteitenprogramma voor zowel kinderen als volwassenen aan het opzetten op een camping in Haarlo. Daarnaast volgt er ook een arrangement van een fietstocht door het landschap eindigend in een schilderworkshop.

Zo ontstaan mooie initiatieven die onze IVN afdeling en de Berkellandse natuur op de kaart zullen zetten voor bezoekers van de Achterhoek.