Oirschot
Kind & Natuur
woensdag13jan2021

Eerste activiteit in 2021: Jeugd IVN gaat online!

Een nieuwe ervaring voor de leiding!

Op 6 januari 2021 stond een binnenprogramma op de planning van de Jeugd IVN. Helaas kon dat vanwege de strenge coronamaatregelen natuurlijk niet door gaan.

De leiders die de organisatie van deze activiteit voor hun rekening zouden hebben genomen, m.n. Jack, Esther en Christ, kwamen met een schitterend plan: “Laten we een online activiteit houden! De kinderen zijn allemaal bekend met het programma ‘Teams’, want dat gebruiken ze ook voor de thuislessen op de Oirschotse scholen.”

Zo gezegd zo gedaan.

Er was echter wel een behoorlijke hobbel in de weg: de kinderen kennen ‘Teams’ allemaal wel, maar voor de meeste leiders van de Jeugd IVN was dit nog een gesloten boek!

Onder leiding van Esther en haar man Mark en dochter Roos werd er een oefensessie opgezet voor de leiding. Dat lukte met nogal wat hindernissen, maar iedereen was enthousiast en het plan werd doorgezet.

Het thema van de online meeting was ‘Braakballen pluizen’, dat zou ook de hoofdmoot van het binnenprogramma zijn geweest.

Als je de door de uil uitgebraakte ballen uit elkaar pluist kun je aan de daarin zittende botjes zien wat er op het menu heeft gestaan. Bij de kerkuil zijn dat hoofdzakelijk muizen.

De kinderen kregen allemaal een digitale uitnodiging, net als altijd, met dit verschil, dat ze nu eens van huis uit een activiteit mochten doen. Ze mochten zelf kiezen of ze alleen of met andere jeugdleden of vriendjes samen wilden meedoen.

De leiding stelde pakketjes samen voor ieder Uilenballen pluizen-DvdL-Oirschotjeugdlid met daarin een paar uilenballen van de kerkuil, een pluiskaart om de muizenresten te kunnen herkennen, satéprikkers, een vergrootglas, lijm en een stuk zwart karton om de botjes op te plakken. Die werden daags tevoren bij de jeugdleden afgeleverd.

Ook kregen de jeugdleden een digitale handleiding voor het pluizen en een mooie serie foto’s van muizenbotjes, door Leo gemaakt door een microscoop, om te helpen bij de herkenning van de drie muizensoorten: spitsmuizen, woelmuizen (w.o. de veldmuis) en ware muizen (w.o. de huis- en bosmuis).

Precies om 15.00 u begon de online activiteit. Zoals verwacht liep het opstarten niet echt vlekkeloos, maar na wat strubbelingen liep het al wat vlotter. De hulp van de ouders hierbij was zeker welkom! Overigens bleven veel ouders van achter de schermen enthousiast mee helpen.

Na een korte instructie gingen de kinderen aan de slag.

Jeugdactiviteit-LvdL-OirschotHet was een erg leuke ervaring om hen bezig te zien en te horen! Zeker de uitroepen van vreugde als er weer een muizenschedeltje gevonden werd of een kreet van afschuw als iemand levende maden tegenkwam. Iedereen was gedreven bezig en de vondsten stapelden zich op. Verbazingwekkend hoeveel botjes en vooral haren er in zo’n uilenbal gepakt zitten.

De leiding gaf tussendoor informatie over uilen en hielp bij het benoemen van de muizenbotjes. Er was leuke interactie.

Mats had geluk: in zijn uilenbal zaten ook de resten van een klein vogeltje.

Het was fijn om te constateren, dat veel kinderen, na anderhalf uur pluizen, er eigenlijk nog niet genoeg van hadden en na beëindiging van de online sessie nog ijverig door zijn gegaan. Alle botjes moesten ook nog worden opgeplakt.

Na afloop, maar ook al eerder ontvingen we veel foto’s met de resultaten, maar ook plaatjes met ijverig pluizende kinderen.

Uilenballen-LvdL-Oirschot

Het was weer een geslaagde activiteit!

Kinderen, ouders en leiding bedankt voor jullie geweldige inzet enthousiasme!

Diny en Leo van de Laar