West-Betuwe
Insecten
maandag03mei2021

De metamorfose van een viervleklibel

Het is een bijzondere gebeurtenis wanneer je een metamorfose van een libel kunt meemaken en fotograferen. Het is Anton Lemmers, natuurfotograaf en lid van IVN West-Betuwe, gelukt. Hij legde de metamorfose van een viervleklibel (libella quadrimaculata) van begin tot eind met zijn camera vast. Het duurde in totaal 1 uur en 20 minuten.

De viervleklibel is een echte libel. Dat kun je onder meer heel eenvoudig zien aan de stand van de vleugels. Een echte libel heeft de vleugels in rust gespreid, terwijl alle juffers (ook een libellenfamilie) – op de pantserjuffer na -  de vleugels in rust samengevouwen houden. Verder staan de ogen van de juffers aan de zijkant van hun kop. Bij een echte libel raken de ogen elkaar en zijn ze naar voren gericht.

De viervleklibel is een libel uit de uitgebreide familie van korenbouten. De vliegtijd is van eind april tot begin september. Zij leven als libel relatief kort. Zeker als je bedenkt dat de larven wel 2 tot 3 keer kunnen overwinteren. Soms komt de larve echter al na 1 overwintering uit het water.

Bekijk de metamorfose en geniet: Metamorfose van een viervleklibel

Foto en pdf: Metamorfose van een viervleklibel. Anton Lemmers