Zeewolde
Natuur
woensdag17mrt2021

Van start met online lezingen

In februari 2021 is IVN Zeewolde gestart met online lezingen voor haar leden. Het is een alternatief programma nu in deze coronatijd fysieke samenkomsten niet mogelijk zijn. Veel leden hebben de online lezingen bijgewoond en waren er enthousiast over. Hieronder volgt een kort verslag van de lezingen. Op 15 april zal de volgende online lezing worden gehouden.

Lezing Gronddepot

Op 11 februari j.l. vond de eerste online lezing plaats . Lodewijk van Kemenade kwam vertellen over het gronddepot, waar hij namens Landschapsbeheer Flevoland vrijwilligers aanstuurt om de natuur in het gronddepot natuurvolgend te beheren. Hij vertelde over het ontstaan van het terrein met pionierssoorten, die later deels ook weer verdwenen, de vele wilgen die er wortel schoten en er een bos van maakten en de inmiddels ook al  echte grote loofbomen zoals eiken. Hij schetste hoe het gronddepot wordt beïnvloed door de nieuwe wijken. Verder was er aandacht voor invasieve exoten die we er niet willen hebben. De Reuzenberenklauw is onder controle, maar de Canadese Kornoelje is een serieus probleem. En voor wie denkt dat het niks is, zo’n wild stukje natuur, rondde hij de lezing af met beelden van twee boommarters in dit bijzondere gebiedje.

Lezing voedselbos

Omdat de lezing over het gronddepot goed werd ontvangen was er een maand later alweer een mogelijkheid om deel te nemen aan een lezing. Deze keer vertelde Evelyn Derksen over het voedselbos, waar zij vanaf het eerste begin nauw bij betrokken was. Zij liet zien aan welke voorwaarden een voedselbos moet voldoen. Gedeeltelijk moet het aangeplant worden, maar vooral voor bijvoorbeeld de kruidlaag vertrouw je er ook op dat de natuur zijn werk doet. Ons voedselbos ligt middenin een bos. Deze bosgrond kan meer water bevatten en zo zal er na de eerste kwetsbare periode niet meer beregend hoeven worden. De samenwerking met dieren loopt ook zoals het hoort, hoewel je je zou kunnen verbazen over het feit dat katten dit bos ook zo goed weten te vinden. Zodra het weer mogelijk is zullen er weer rondleidingen zijn. Tot die tijd ben je van harte welkom om een rondje te lopen, mits je op de paden blijft. Na deze lezing wil iedereen die de lezing bijwoonde vast weer een rondje lopen door het voedselbos.

lezing