Groene buurtprojecten en ouderen

Groen doet goed! Zeker voor mensen die wat extra zorg nodig hebben. De laatste jaren is er veel geleerd over het effect van groen op gezondheid en over hoe groen en natuur gebruikt kunnen worden binnen de gezondheidszorg. Er komen ook steeds meer zorgtuinen in Nederland, dat zijn tuinen waar mensen die ziek zijn, een beperking hebben of bejaard zijn van de natuur kunnen genieten. Wil jij iets betekenen voor ouderen, maar weet je niet hoe? Download de factsheet of lees hieronder verder!

Download de Factsheet Kwetsbare ouderen en ontwerp

  1. Betrekken ouderen
  2. Generatietuin
  3. Voorbeeldprojecten

1. Betrekken ouderen

Binnen groene buurtprojecten kunnen oudere buurtbewoners een waardevolle bijdrage leveren. Wanneer iemand niet meer in staat fysiek mee te helpen, is er nog een scala aan andere manieren om toch te kunnen helpen. Bekijk samen waar  de interesses en vaardigheden van een oudere buurtbewoner liggen en zoek hier een passende rol bij. Dat kan variëren van het plannen van een gezellige buurtbarbecue tot het doorgeven van kennis over tuinieren en groenten verbouwen.

Door het betrekken van ouderen bij je project ontstaan vaak bijzondere ontmoetingen. De natuur biedt aanknopingspunten voor een gesprek over (herinneringen aan) vroeger, zoals oude gewoonten, werk, gezinsleven en jeugdherinneringen. Zo kweken op sommige plekken bewoners van een verzorgingstehuis en samen met kinderen van de naschoolse opvang groenten, fruit, kruiden en bloemen. Op die manier komen kinderen in aanraking met groen en het doorbreekt het isolement van de soms eenzame ouderen. Ook zijn er projecten met verrijdbare bloemen/planten/kruidenbakken op tafelhoogte, zodat ook ouderen die ook in een rolstoel zitten of met een rollator lopen weer bezig kunnen zijn met tuinieren.

Verder lezen:

2. Generatietuin

Een generatietuin is een tuin waarin ouderen samen met kinderen van scholen of naschoolse opvang uit de buurt tuinieren. Zij verbouwen groenten en fruit, zaaien kruiden en bloemen, en oogsten en eten uit de tuin. De kinderen die naar de generatietuin komen, hebben er al een hele lesdag opzitten. Bij de generatietuin staat de beleving centraal: doen in plaats van luisteren. De samenwerking tussen kinderen en ouderen in een generatietuin heeft als positief neveneffect dat het isolement waar steeds meer ouderen in verzorgingshuizen in terecht komen, wordt doorbroken. Ervaring en kennis wordt van de ouderen overgedragen op de kinderen. Kinderen en ouderen worden gestimuleerd om samen te werken.

Verder lezen:

3. Voorbeeldprojecten

De Groen Dichterbij Icoonprojecten Eetbaar Makkum en Zorgtuin Gorssel zijn echte zorgtuinen. Een ander mooi voorbeeld is het project ‘Natuurlijk Samen‘ van Cailin Partners in Wijchen. En kijk ook eens op de site van Mens en Tuin in Den Haag. Bureau Fonkel in Amsterdam heeft zich gespecialiseerd in het aanleggen van tuinen voor bijzondere doelgroepen, bekijk hier hun website. Bekijk hieronder het filmpje over Eetbaar Makkum. 

Accepteer cookies