Je eigen voedsel verbouwen
Een gezamenlijke tuin is een fijne plek om elkaar te ontmoeten, samen te werken en te ontspannen. Daarnaast kan het ook een plek zijn om samen te oogsten! Door een gezamenlijke fruit- of groentetuin heb je altijd verse groenten bij de hand. Misschien start je meteen een kook- en eetclub met de buren?
1. Moestuin
Met een moestuin kun je eigenlijk snel beginnen. Het enige wat je nodig hebt is een stukje grond en wat zaden en je kunt van start! Afhankelijk van de grootte van het stuk land dat je tot je beschikking hebt kun je zaaibedden maken voor verschillende groenten. Kies daarvoor groenten die je lekker vindt of die goed passen bij het klimaat van jouw tuin (volle zon of weinig zon, vochtig of juist droog).
Verder
- Factsheets zaaien en verpotten
- Download hier de IVN Moestuinkalender
- Zaai en plantkalender
- Op het moestuinforum kun je allerlei vragen stellen of informatie met elkaar.
- Lees hier een artikel over mogelijke gezondheidsrisico’s bij (moes)tuinieren in de stad.
2. Ongedierte
Ongedierte in je tuin is niet fijn. Niet al het ongedierte is schadelijk en bij bestrijding kun je ook wel goede insecten per ongeluk uit je tuin verjagen. Je herkent ongedierte vaak aan aangevreten bladeren of groenten in je moestuin. Vaak is ongedierte in je tuin makkelijk te verwijderen, zónder chemische middelen. Naast ecologische bestrijdingsmiddelen, kan je ook allerlei natuurlijke manieren gebruiken om ongedierte te bestrijden.
Slakken
- Lok vogels, egels en eventueel eenden naar je tuin en ze zullen zich tegoed doen aan de slakkenmaaltijd.
- Vang slakken met ingegraven potjes met zeepsop of bier. Vooral wat zoetig bier is geliefd bij slakken.
- Plant knoflook! Dit is giftig voor slakken en knoflookplanten zullen ze dan ook omzeilen. Ook mijden ze plaatsen en planten die met knoflook-extract zijn bespoten. Een voordeel is dat bespoten eitjes niet meer uitkomen als ze bespoten zijn met knoflook-extract.
Mieren
- Er zijn verschillende kruiden en planten waar mieren een hekel aan hebben, bijvoorbeeld salie, rozemarijn, bieslook, basilicum en munt houden mieren op afstand.
- Krijt en babypoeder bevatten talkpoeder. Dit is een natuurlijk bestrijdingsmiddel. Strooi het op de routes van de mieren en ze gaan er niet meer langs. Bij regen het strooien wel herhalen.
- Gooi koffiedik in je tuin. Vermeng het met een beetje tuinaarde en strooi het op plekken waar je de mieren vandaan wilt houden.
Bladluis
- De meest bekende bestrijding is een plantenspuit gevuld met water en afwasmiddel. Dit werkt een paar dagen en is niet schadelijk voor je planten. Bij herhaling zullen de bladluizen niet meer terugkeren.
- Lieveheersbeestjes zijn een natuurlijke vijand van bladluis. Je kunt lieveheersbeestjes naar je tuin lokken met speciale huisjes die verkrijgbaar zijn bij de tuinwinkels.
- Plant Afrikaantjes, deze trekken insecten aan die bladluis bestrijden.
Verder lezen:
- Tips voor een natuurlijke bestrijding van verschillend ongedierte
- Nuttige weetjes en simpele maatregelen tegen ongedierte
3. Permacultuur
Permacultuur is een manier waarop je zo efficiënt mogelijk gebruik maakt van je tuin zonder deze uit te putten. Je maakt gebruik van wat er al is en waar nodig herstel je de ecologie. In praktijk betekent dit dat je sommige gewassen juist bij elkaar plant of juist niet om zo de verschillende eigenschappen van de planten zo goed mogelijk op elkaar aan laat sluiten.
Verder lezen:
- Cursus Permacultuur
- De voedseltuin in Rotterdam is een mooi voorbeeld van Permacultuur.
4. Eetbaar balkon
Ook op een balkon kun je een eetbare plek creëren. In plantenbakken of als verticale tuin leent een balkon zich prima voor het verbouwen van je eigen groenten of kruiden. Het ziet er ook nog eens gezellig uit!
Ook heb je tegenwoordig hangbakken waaruit de groenten naar beneden groeit! Dit neemt helemaal weinig ruimte in beslag en je kunt je balkon lekker volhangen met tomaten, komkommer of aardbeien.
Verder lezen:
- Weten wat goede planten voor op het balkon zijn? Kijk hier
- Maak zelf een ‘naar beneden groeiende plantenbak’
- Download hier het document ’Vergroen uw balkon’
5. Kruiden
In je voedseltuin mogen kruiden natuurlijk niet ontbreken! Je kunt verschillende soorten kruiden kweken, sommige worden vaste planten (rozemarijn en tijm) en andere zul je elk jaar opnieuw in moeten zaaien (peterselie en basilicum).
Ook in een klein stukje van je tuin kun je veel kruiden kwijt als je gebruik maakt van een kruidenspiraal. In een kruidenspiraal plant je kruiden bij elkaar. Doordat de kruiden zo dicht bij elkaar staan profiteren ze van elkaars warmte. Bovenin plant je de kruiden die weinig water nodig hebben, onderin juist de kruiden die veel water nodig hebben. Zo hebben ze ook op deze manier voordeel van elkaar!
Verder lezen: