April
Week 1: Wilgentunnel maken
Met de gesnoeide takken van de knotwilg maak je een spannende tunnel
Week 2: Kikkerdril zoeken en verzorgen
Wist je dat kikkers beschermde dieren zijn? Je mag ze dus niet vangen en mee naar huis nemen. Je mag wel kikkerdril vangen en de eitjes thuis laten uitkomen. Je kan dan heel mooi de ontwikkeling zien van kikkerdril via kikkervisje naar kikker. Daarna breng je ze natuurlijk weer terug naar de sloot waar de eitjes vandaan kwamen. Vanaf eind maart kan je de kikkerdril van de bruine kikker vinden.
Het aquarium
Vul een grote glazen bak of plastic aquarium met een laag zand en stenen. Giet er daarna slootwater in en voeg wat waterplanten toe. Als de kikkertjes bijna volgroeid zijn, hebben ze ook een plekje boven water nodig om op te zitten. Zorg hiervoor door middel van stenen of hout. Is het aquarium helemaal klaar? Ga dan kikkerdril vangen in een sloot of vijver in de buurt. Je kan de kikkerdril vinden in het ondiepe gedeelte aan de waterkant, tussen de plantjes. Een klein beetje kikkerdril is genoeg, anders wordt het veel te druk in je bak. Heb je ze gevonden? Laat ze dan voorzichtig in je aquarium glijden.
De verzorging
Zet de bak niet in de volle zon, dat vinden de kikkervisjes niet fijn. Ze eten in het begin vooral algen. Die zijn al aanwezig in het slootwater. Je kan ze ook kleine blaadjes sla geven, maar let op dat je niet te veel voedsel in het water gooit. Heb je de ontwikkeling van de kikkertjes goed bekeken? Zodra ze voorpootjes hebben is het tijd om ze weer vrij te laten waar jullie de kikkerdril hebben gevangen. Zet ze bij de rand van het water en zwaai ze nog even uit. Volgend jaar leggen ze hun eitjes op dezelfde plek en kun je weer kikkerdril halen.
Week 3: Vogels luisteren
Als het net licht begint te worden, hoor je in het bos of het park heel veel vogels. Hoeveel verschillende geluidjes hoor jij?
Week 4: Eigen groenten kweken
Welke groenten vind jij het lekkerst? Zaai ze in je eigen tuin of in een pot op het balkon.