Doe-tip: Kikkerdriltelling Amfibiën en reptielen

Doe-tip: Kikkerdriltelling

Tussen 23 februari en 10 maart 2024 is de kikkerdriltelling. Wist je dat kikkers rond deze tijd uit hun winterslaap ontwaken? Door de stijgende temperatuur warmen hun lijfjes op. Zodra ze warm genoeg zijn, worden ze wakker. Als het dan ook nog een beetje vochtig weer is, komen ze graag tevoorschijn om te paren.

Door de zachte winter en de hoge temperaturen is de amfibieëntrek dit jaar erg vroeg van start gegaan. Inmiddels zijn de eerste eilegsels van bruine kikker ook al gemeld uit Zuid-Limburg en Zeeland. RAVON organiseert vanaf 23 februari de jaarlijkse terugkerende landelijke kikkerdriltelling. We gaan gedurende 3 weken tellen hoeveel eiklompen van de bruine kikker er in je tuinvijver zijn afgezet. De telling loopt door tot en met 10 maart.

Deze telling is gericht op de bruine kikker. Dit is namelijk een van de eerste amfibieën die zich in de lente gaat voortplanten. Andere kikkers leggen hun eitjes later in het voorjaar, op de heikikker na. Omdat de heikikker maar bij hoge uitzondering voor komt in tuinen maken we geen onderscheid tussen de eiklompen van de bruine kikker en die van de heikikker.

De eiklompen zijn goed zichtbaar aan het wateroppervlakte en zijn grote klompen. De eiklompen zijn per stuk te tellen. Elk kikkerpaartje legt namelijk één eikomp. Door het aantal klompen met twee te vermenigvuldigen, weten we dus exact hoeveel kikkers er in onze tuinen leven.

Tegelijkertijd met de bruine kikker legt de gewone pad haar eitjes; in de vorm van snoeren. Deze snoeren liggen echter echt onderwater, waardoor ze moeilijker te tellen zijn. De paddensnoeren nemen we dan ook niet mee in de telling.

Op Kikkerdriltelling kun je doorgeven hoeveel kikkerdril er in jouw tuinvijver te vinden is. Let op, je hoeft niet elk eitje los te tellen. Gelukkig maar want een homp kikkerdril kan wel 1.000 tot 2.500 eitjes bevatten!

Geef jouw telling door

Eitjes van amfibieën tellen

Na de winter ontwaken de amfibieën uit hun maandenlange winterrust. Salamanders, padden en bruine kikkers gaan de komende weken massaal op pad naar een geschikte plek om zich voort te planten. De meest algemene soort in tuinvijvers is de bruine kikker. De bruine kikker overwintert deels in tuinvijvers, maar een deel van de dieren overwintert ook op het land. Ze komen overal in Nederland voor en worden al vroeg in het voorjaar actief.

Kikker- of paddendril?

Kijk wel goed of je kikkerdril ziet of paddeneitjes. Hoe kun je het verschil zien? Kikkerdril ziet eruit als een klomp eitjes die in het water drijft terwijl padden hun eitjes in nette slierten aan waterplanten hangen. Op onderstaande foto zie je beiden.

Kikkerdril

Hoe paren kikkers?

Kikkers gaan gelijk op zoek naar een geschikte plek om zich voort te planten. Op diverse plekken in Nederland kun je het gebrom van de mannetjes die een vrouwtje proberen te lokken, al horen. De mannetjes klemmen zich vast aan een vrouwtje totdat ze haar eitjes heeft gelegd. Daar heeft hij zelfs speciale pootjes voor. Zo kan hij gelijk de eitjes bevruchten voordat een ander mannetje zijn kans ziet.

Vreemde voortplanting

Maar soms vergist hij zich en grijpt hij iets of iemand anders dan een vrouwtje van zijn eigen soort! Zo zie je in de paartijd wel eens een mannetje die zich stevig vastklemt aan een vis of een pad. Soms zie je zelfs een hele kluwen van kikkers die elkaar vastklemmen.

Doe mee met de Slootjesdagen

In het weekend van 10 t/m 16 juni 2024 gaan we tijdens de IVN Slootjesdagen weer samen met (groot)ouders en kinderen van 4 t/m 12 jaar op avontuur langs de waterkant. Op ruim 100 locaties in het land staan IVN-natuurgidsen voor je klaar met schepnetjes, loeppotjes en zoekkaarten om je alles te leren en laten beleven over de natuur in de sloot!

Meer over de Slootjesdagen

Wil je meer #groenomtedoen tips?

Bekijk alle tips

Ontdek meer over

Deel deze pagina