Doe-tip: Kikkerdrilbak maken
Hoe maak je een kikkerdrilbak?
De slootjes zitten weer vol kikkerdril! Voor kinderen is het leuk en leerzaam om de kikkerdril te zien ontwikkelen tot kikkertjes. Doen jullie mee, thuis of in de klas? Met onze tips kun je de kikkervisjes goed verzorgen, zodat ze straks gezond en blij verder kunnen groeien in hun eigen sloot. In juni kun je bovendien weer op onderzoek uit tijdens de IVN Slootjesdagen!
Je hebt nodig:
- klein klompje kikkerdril
- hoge glazen bak of aquarium
- slootwater
- waterplanten
- grind, kiezels (schoongespoeld)
- grotere stenen, stukje hout en/of takken
Belangrijk: Kikkers zijn beschermde dieren. Het is toegestaan om ze te bekijken om ervan te leren maar je moet ze wel terugzetten in de natuur!
Aan de slag!
Verzamel een klein klompje kikkerdril. 5 tot 10 kikkervisjes per liter water is genoeg. Zorg ervoor dat je water en een paar waterplanten meeneemt uit dezelfde sloot of poel. Maak een kikkerdrilbak met kiezels en grote stenen en vul het met het water dat je hebt meegenomen. Zet de bak op een lichte plek, maar niet in de volle zon!
Video: Agnes laat zien hoe je kikkerdrilbak maakt
De ontwikkeling van kikkers
De vrouwtjeskikker legt haar eitjes in het water, soms wel duizenden tegelijk! Na een tijd komen er uit de eitjes kleine kikkervisjes; deze noemen we ook wel dikkopjes. Ze zien eruit als een visje, met een staart en met kieuwen om adem te halen. Na een poosje krijgen ze achterpootjes en weer een paar dagen later groeien de voorpootjes. Dit is het moment dat je ze moet terugbrengen naar hun oorspronkelijke plek.
Verzorgtips
Ongeveer drie dagen nadat de kikkervisjes uit hun ei zijn, kun je beginnen met bijvoeren. Je kunt ze schijfjes biologische tomaat of komkommer, stukjes gewassen sla, andijvie, weegbree of paardebloem geven. Let op: je hoeft ze maar heel weinig te geven, anders vervuilt het water!
Kikkervisjes poepen veel. Door af en toe voorzichtig een beetje vies water uit de bak te halen en er nieuw (sloot- of leiding)water aan toe te voegen, houd je het water gezond. Zorg wel dat er voldoende van het slootwater in de bak blijft, daarin zitten belangrijke stofjes om de kikkervisjes gezond te houden.
Zie je pootjes groeien?
Wanneer de kikkervisjes pootjes krijgen, groeien ook langzaam hun longen. Ze hebben nu een tak of steen nodig die boven het water uitsteekt zodat ze kunnen uitrusten, anders verdrinken ze. Omdat ze nog niet kunnen springen moet je ervoor zorgen dat ze zelf uit het water op het droge kunnen klimmen.
Terug naar de sloot
Breng de kleine kikkers op tijd terug naar hun oorspronkelijke plek! Nadat ze voorpootjes hebben gekregen en voordat ze hun staartje verliezen, is het de hoogste tijd om de kikkers weer vrij te laten in de natuur. Wees voorzichtig en vervoer ze in een bak zónder water, zodat ze niet verdrinken.
Eenmaal terug in de sloot groeien ze nog verder; ze krijgen oogleden en traanklieren. Hun kleine mond wordt nu een brede kikkerbek en hun tong wordt meer dan twee keer zo lang! Vanaf nu zijn de kikkers vleeseters.
Slootjesdagen
Wil je de volwassen kikkers nog eens opzoeken? Tijdens de landelijke IVN Slootjesdagen gaan kinderen en hun (groot)ouders zelf op onderzoek, gewapend met schepnet, waterbak en loeppot. In juni organiseren IVN-afdelingen door heel Nederland activiteiten voor jong en oud langs de waterkant.
Wil je meer #groenomtedoen tips?