Buurttuin of particuliere tuin
Op deze pagina vind je handige factsheets, links en inspirerende voorbeelden die je verder kunnen helpen bij het opzetten van een buurttuin of vergroenen van je eigen tuin.
Buurttuin
Steeds meer bewoners gaan samen aan de slag om de buurt groener te maken. Dit kan op verschillende manieren en met verschillende doelen. Omdat het groen in de straat niet mooi (genoeg) is, of omdat er behoefte is aan meer groene ruimte voor ontspanning. Maar groen in de buurt kan ook een middel zijn om mensen samen te brengen en met elkaar te verbinden: jong en oud, verschillende culturen of bijvoorbeeld mensen met een beperking.
Factsheets voor je buurtproject:
- Aan de slag met je groene buurtproject!
- Financiering van groene buurtprojecten
- Omgaan met tegenstand
- Vrijwilligerswerk of betaalde inzet?
- Sociale verdienmodellen
- Aansprakelijkheid: hoe zit dat?
- Hoe en wat in de openbare ruimte?
- Zelf ontwerpen van je tuin
Buurtmoestuin
Een gezamenlijke moestuin kan een fijne plek zijn om elkaar te ontmoeten, samen te werken en samen te ontspannen. Het zelf kweken en oogsten van groenten, fruit en kruiden uit eigen tuin vergroot bovendien ook het bewustzijn dat al dat lekkere eten niet in de supermarkt groeit. Voorbeelden van een groene buurtproject op braakliggende grond is de Torentuin in Zaltbommel, bekijk hieronder het filmpje wat we over dit Icoonproject hebben gemaakt:
Buurttuinieren is gezond, creatief en sociaal. Dit boek laat zien hoe je je eigen woonomgeving een stukje groener kunt maken samen met je buren en kinderen. Je wordt er vrolijk van, leert nieuwe mensen kennen en geniet van planten en dieren, verse groente en fruit uit eigen buurt. ‘Buurttuinieren’ belicht zowel de organisatorische als ook de creatieve kant van kleinschalige buurtprojecten.
Particuliere tuin
De tuin rondom je huis kan een groen paradijsje zijn voor mens en dier als deze vol staat met bloemen, planten en bomen. Helaas liggen (te) veel tuinen vol met tegels of andere bestrating. Een groene tuin is niet alleen mooi, het levert nog meer voordelen op zoals een toename van de biodiversiteit, het nodigt kinderen uit om buiten te spelen en in de tuin werken is bovendien ook nog erg ontspannend.
Tuinreservaat
IVN heeft als partner van de Tuinreservaten campagne de Cursus Tuinreservaten ontwikkeld. Het idee is dat als de particuliere tuinen in Nederland diervriendelijker worden ingericht, we zo de natuur enorm helpen. Deze wordt gedurende het jaar op allerlei plekken gegeven. Ook de Tuinambassadeurs van de KNNV delen graag hun kennis en expertise om jouw tuin op een natuurlijke manier groener te maken.
Operatie Steenbreek
Vernoemd naar het plantje steenbreek wat letterlijk door stenen kan breken, is in januari 2015 de landelijke campagne ‘Operatie Steenbreek’ van start gegaan. Het doel is om burgers te enthousiasmeren om hun tuinen te vergroenen, en daarmee de verstening van Nederland tegen te gaan.
Meer Biodiversiteit
Factsheets om met jouw buurtproject of particuliere tuin bij te dragen aan meer biodiversiteit: