Over het Voedselbosje

Een IVN Voedselbosje is een klein, zorgvuldig aangelegd bosje van 30 m², dat bestaat uit eetbare planten, struiken en bomen. Het bevat zowel bekende als minder bekende soorten, zoals amandel, braam, citroenmelisse en colakruid. Alle planten in het Voedselbosje zijn permanent: sommige sterven in de winter af om in het voorjaar weer uit te lopen. Van de verschillende planten, waaronder bladeren, bloemen, vruchten, stengels en noten, is alles gedeeltelijk of volledig eetbaar.

Het Voedselbosje biedt kinderen de unieke kans om meer te leren over voedselproductie. Ze raken direct betrokken bij het aanplanten, onderhouden en oogsten van het voedsel. Op deze manier ervaren ze hoe voedsel wordt geproduceerd en leren ze tegelijkertijd over duurzaamheid.

Waarom een voedselbosje?

De afstand tussen waar ons eten vandaan komt en wat kinderen weten over voedsel wordt steeds groter. Veel kinderen hebben weinig inzicht in hoe hun eten geproduceerd wordt, wat bijdraagt aan een groeiend probleem: overgewicht onder kinderen. Voedselbosjes kunnen deze problemen helpen aanpakken door kinderen actief te betrekken bij voedselproductie. Door zelf te ervaren hoe voedsel groeit, leren ze niet alleen waar hun eten vandaan komt, maar ontdekken ze ook gezonde voedingskeuzes en dragen ze bij aan een duurzamer eetpatroon.

Voedselbosjes bieden bovendien een ideale manier om les te geven in de natuur. Met groen op het schoolplein wordt leren buiten de klaslokalen mogelijk, wat zowel de gezondheid als het welzijn van kinderen bevordert.

Daarnaast dragen Voedselbosjes bij aan het versterken van de biodiversiteit en het bevorderen van een groenere toekomst voor zowel de kinderen als hun omgeving.

Doe ook mee!

Op naar duizend Voedselbosjes

School of kinderopvang

Wil jij met de kinderen van jouw school, kinderopvang of buurt een Voedselbosje aanplanten?

Leren van Voedselbosjes

Bedrijf

Wil jij van jouw bedrijf een groenere werkplek maken? Plant dan samen met collega’s een Voedselbosje.

Gemeente

Wil jouw gemeente bijdragen aan beleidsdoelen zoals klimaatadaptatie, gezonde leefstijl, groene leefomgeving en biodiversiteit?

Financier

Wil jij vanuit jouw organisatie Voedselbosjes financieel ondersteunen?

Voedselbosjes op de kaart

Mede mogelijk gemaakt door o.a.: