Twijfel je over ModderActiviteiten en (jonge) kinderen? Ja, er kan wel eens wat modder in de mondjes terecht komen, maar het eerste kind dat modder ziet als een maaltijd moet nog komen. Desalniettemin is het goed ook even stil te staan bij de risico’s.
Jonge kinderen, tot ongeveer een 3 jaar, stoppen alles in hun mond. Zo kunnen ze modder opeten tijdens het spelen. Oudere kinderen kunnen modder binnenkrijgen als ze vieze handen in hun mond stoppen, of met vieze handen gaan eten. Het immuunsysteem van kinderen is nog in ontwikkeling en modder bevat micro-organismen, zoals bacteriën en parasieten. Let hierom goed op de kinderen:
Zandbakzand, potgrond en ook normale tuinaarde kan je gebruiken om je eigen modder van te maken. Hiervoor kan je bij het tuincentrum in de buurt terecht. Zijn in het zand zichtbaar verontreinigingen aanwezig, zoals ontlasting van dieren of afval, dan is het zand niet geschikt.
Zand en aarde kunnen ook verontreinigen bevatten die niet zichtbaar zijn. De verontreiniging kan chemisch of biologisch zijn.
Uiteraard houd je de ModderBadjes voor de allerjongsten erg ondiep. Blijf er altijd bij, zodat je risico’s beperkt! Met goede voorzorgsmaatregelen en afspraken kun je op een veilige en verantwoorde manier ModderDag vieren.
Bij het contact met oppervlaktewater en modder kunnen kinderen infectieziekten oplopen. Bacteriën en parasieten die voorkomen in modder kunnen tot de volgende klachten leiden: misselijkheid, diarree, geelzucht, huidinfectie en/ of koorts.
Meer informatie over infectieziekten die mensen kunnen oplopen bij recreatie in oppervlaktewater en modder is ook te vinden in de richtlijn Waterrecreatie en infectieziekten.
Buitenspelen in een natuurrijke omgeving en spelen met modder is behalve leuk ook goed voor de ontwikkeling van kinderen: