Kweektips komkommer
De komkommer is een klimplant met ‘hechtranken’, waarmee ze zich aan van alles kunnen verankeren. Aan één stengel kunnen wel tientallen vruchten groeien. Met zijn mooie gele bloemen is het een leuke groente voor je moestuin. Let op: de komkommerplant kan heel groot worden dus je hebt wel flink wat ruimte nodig.
Zaaien
Komkommerzaden hebben warmte nodig om te kiemen, daarom kun je ze het beste binnen zaaien. De zaden gaan pas bij kamertemperatuur kiemen, tussen de 20 en 22 graden. Een goed moment om binnen te zaaien is de tweede helft van april. Waarom niet eerder beginnen als het toch binnen is? De zaden gaan ook kiemen in februari of maart als het bij jou binnen 20-22 graden is, maar de plant wil dan snel groeien en je moet toch wachten tot 15 mei om de plant in de volle grond/buiten neer te kunnen zetten. Zaai de zaden zo diep als ze groot zijn, 1 cm diep is helemaal prima. Je kunt het best twee zaadjes per potje planten, omdat er soms één wel ontkiemt en de ander niet. Maar, laat per potje maximaal één komkommerplant groeien.
Verpotten
Als je plantje minimaal drie blaadjes heeft kun je ze verpotten. Wil je je komkommer door laten groeien in potten? Kijk dan of je het plantje ná zijn opkweektijd meteen in de uiteindelijke pot kunt zetten. Deze pot kun je later naar buiten zetten. Wil je de komkommerplant in de volle grond planten? Dan kun je beginnen in bloempotten en ze daarna verplanten. Hier hebben de planten voldoende grond om even vooruit te kunnen en als ze te groot worden kunnen ze na IJsheiligen naar buiten! Zet de plantjes een paar dagen lang overdag buiten en dan weer even binnen. Zet ze zo steeds wat langer buiten, op die manier kunnen ze wennen. Dat heet afharden.
Verzorging
Een komkommer kan wel twee meter hoog worden! Het is daarom belangrijk dat deze plant een grote pot krijgt of voldoende ruimte in je tuintje. Als je de plant laat groeien in een pot: een standaard emmer van 15 liter is groot genoeg voor de wortels. Plek in de moestuin? Reken 1m2 per plant en zorg voor een zonnige plaats. Bouw een klimrek van bijvoorbeeld oude stokken of takken van minimaal 1,50 meter. Door de bladeren op te binden krijgen ze meer ruimte.
Tijdens het groeien heeft je komkommerplantje eerst nog niet zo veel water nodig. Later wel. De vruchten bestaan voor 95 % uit water. Geef zeker iedere dag een halve gieter water per plant. Je merkt dat de plant meer water nodig heeft als de bladeren gaan hangen. Komkommers zijn gevoelig voor de ziekte ‘meeldauw’, dus geef geen water op het blad. Zorg dat de planten na een regenbui snel kunnen opdrogen.
Oogsten
Als het allemaal goed loopt kun je tussen de 20 tot 40 komkommers oogsten in één seizoen. Het aantal hangt sterk af van het ras. In september worden de nachten weer kouder en kan de plant het buiten begeven. Oogst de komkommer regelmatig en laat de komkommers niet te groot worden. Zo blijft je plant de hele zomer nieuwe komkommers maken.
Extra informatie
- Is het bij jou in huis iets frisser? Bouw dan van bijvoorbeeld oude cd-hoesjes of een lege druivendoos een kasje om je plantje. Hierdoor verhoog je de kiemtemperatuur.
- Je kunt komkommers ook zaaien in een lege eierdop rond Pasen! Vul het lege eierdopje met potgrond. Een eierschaal is rijk aan calcium en mineralen, prima voor je plantje en je tuin. Zo kun je een hele eierdoos vullen. Als de plant 3-4 cm groot is, is de eierschaal niet meer voldoende om nog verder te groeien. Zet de plant dan in een grotere pot. Hiervoor maak je de eierschaal kapot (voorzichtig met de worteltjes van je plantje, die moeten niet beschadigen) en zet je je plantje, met stukjes schaal en al, in de grotere pot.
- Als je de komkommers buiten hebt geplant en het wordt onverwachts ‘s nachts heel koud, zet dan een emmer over de plant. Een andere optie is een aan de onderkant open gesneden plastic fles, of een glazen conserven pot. Je hebt dan een soort mini-kasje voor koude nachten!
Handige moestuin-downloads
We helpen je graag om jouw moestuin tot een succes te maken. Download de gratis IVN Zaaikalender, het Moestuinplan, handige tips voor verpotten of de instructie voor het insectenhotel.