Kweektips radijs Tuin en moestuin

Kweektips radijs

Radijsjes behoren tot de koolplanten. Ze zijn lekker pittig van smaak en heerlijk om zo op te eten of te gebruiken in een salade of op een boterham (met oude kaas).

Zaaien

Radijsjes kun je goed zaaien in het vroege voorjaar. De jonge kiemplantjes van deze groente kunnen ook prima tegen een beetje vorst. Voorzaaien heeft eigenlijk geen zin. Zaai radijsjes direct buiten op een zonnig plekje in de volle grond of een pot. Dit kan al vanaf begin maart. Zaai ze in maart tot en met mei en weer in september tot en met half oktober. Hartje zomer doen ze het minder goed.

Kiemen

Afhankelijk van de periode en de temperatuur kiemen radijsjes binnen 3 tot 14 dagen. Dan zijn de eerste zaailingen te zien.

Verpotten

Radijsjes zijn kwetsbaar bij het verpotten en kun je dus beter niet verplaatsen. Als je dat toch wil doen, wees dan heel voorzichtig met de worteltjes zodat je ze niet beschadigt. Na ongeveer tweeweken zijn de radijsplantjes groot genoeg om te verplanten. Zorg ervoor dat de groene delen boven de grond blijven. Plant radijsjes op 2 tot 5 cm van elkaar en houd 15 cm aan tussen de rijen.

Standplaats

Er is altijd wel plek om een rijtje radijzen te zaaien, eventueel tussen andere groenten in.

Verzorging

Blijf goed voor de plantjes zorgen: geef regelmatig water. Dat voorkomt dat de radijsjes te scherp van smaak worden of dat ze gaan barsten. Haal ongewenste plantjes en dorre, gele bladeren meteen weg.

Oogst

Als de radijsjes 2 tot3 cm zijn, is het tijd om ze te oogsten. Haal eerst de grootste radijsjes uit de grond. Dan kunnen de kleinere nog even doorgroeien. Zelf geoogste radijs wordt al binnen 1 tot 2 uur zacht als je het loof eraan laat zitten. Haal dat er dus meteen vanaf zodat je ze langer kunt bewaren! Radijzen kun je sowieso niet lang bewaren, maar het helpt om de radijsjes die je niet direct gebruikt in een bakje koud water te zetten. Als je te lang wacht met oogsten, worden ze houtig en zijn niet meer lekker.

radijs

Extra informatie

  • Als de radijsjes niet geoogst worden gaan ze in mei of juni bloeien met witte of licht paars/roze bloemetjes. De bloemen zijn eetbaar en trekken ook insecten aan. Ook de zaadpeultjes die daarna ontstaan zijn rauw eetbaar.
  • Omdat radijsjes zo snel kiemen worden ze soms hier en daar als indicatorgewas tussen soorten gezaaid waarvan bekend is dat zeer lang over doen om te kiemen, zoals worteltjes en peterselie. Door de kiemende radijs kun je zien waar de worteltjes moeten komen.

Handige moestuin-downloads

We helpen je graag om jouw moestuin tot een succes te maken. Download de gratis IVN Zaaikalender, het Moestuinplan, handige tips voor verpotten of de instructie voor het insectenhotel.

Alle moestuin-downloads

Ontdek meer over

Deel deze pagina