Moestuinieren
(Moes)tuinen
vrijdag01mrt2019

Kiemkracht op je bord

Wist je dat kiemen niet alleen bommetjevol voedingsstoffen zitten maar ook nog eens superlekker zijn? Ze zijn heel makkelijk zelf te kweken, zelfs als je geen tuin hebt! Kiemen zijn de uitlopers van allerlei zaden, noten, bonen en granen. Zolang de wortels nog niet ontwikkeld zijn, moet het plantje-in-wording alle groeikracht uit zichzelf halen.

How to kiemen

Het hangt van de soort die je kiemt af, hoe je ze het beste kweekt.

  • Bij veel zaden is de eerste stap het weken in water. De zaden die je niet hoeft voor te weken, kun je flink nat sproeien met een plantensproeier.
  • Daarna verdeel je het zaad en zet je het bakje of potje op een lichte plaats.
  • In de daarop volgende dagen is het de bedoeling dat je alles vochtig houdt maar maak het niet te nat anders kweek je schimmel!
  • Na een aantal dagen kun je je kiemen gebruiken.

Kijk goed bij de instructies van het zaad welke verzorging jouw kiemen nodig hebben. Dan kun je al snel genieten van je zelfgekweekte kiemkracht!

Smullen met kiemen

Alfalfa sproutsEen aantal kiemsoorten zijn erg geschikt als garnering van broodjes of salades. Ze smaken neutraal of mild. Alfalfa is een hele bekende en de mooie rode rode bietenkiemen heb je vast ook wel eens gezien. Knoflookkiemen, met inderdaad een zachte knoflooksmaak, zijn heel geschikt als garnering.

Om salades of broodjes meer bite te geven, zijn de meer frisse en/of pittige kiemen erg lekker. Neem bijvoorbeeld de kiemen van broccoli met een zachte broccolismaak én een vleugje radijs. Preikiemen en mosterkers zijn net als radijssla en rettich duidelijk pittig van smaak.

Taugé in warme schotelEen aantal soorten is erg geschikt voor stomen of roerbakken zoals de bekende en knapperige taugé. Dit is de kiem van de mungboon. Kikkererwtenkiemen, linzenkiemen en zonnebloemkiemen zijn extra lekker na stomen, blancheren of roerbakken.

De soorten die heel makkelijk zijn om zelf te kweken zijn alfalfa, groene en rode erwten, linzen, mungbonen, quinoa, adukibonen, klaverzaad, fengriek- en radijszaad en tarwekorrels. Daarnaast zijn broccolizaad, gierstkorrels, kikkererwten en zonnebloempitten erg geschikt voor de thuiskwekers.

Om je vingers bij op te eten

Bij de foodblogger Beaufood vonden we een heerlijke guacamole met kiemen. Daarvoor heb je een avocado, een paar kleine tomaatjes, sap van ½ limoen, een handje knoflookkiemen en een handje zonnebloemkiemen nodig.

  • Wrap guacamoleVerwijder de schil en de pit van de avocado
  • Was de tomaat en snij deze in klein stukjes.
  • Meng de avocado met de tomaten, het limoensap en de knoflookkiemen.
  • Breng het mengsel op smaak met zout en peper.
  • De zonnebloemkiemen voeg je er los bij. Je kunt er nog zonnebloempitjes aan toevoegen.

Lekker om in een wrap te eten!