Samen werken aan natuur in de buurt

Wil je inwoners stimuleren om hun tuinen te vergroenen? Of wil je juist aan de slag in de openbare ruimte? Meer groen in onze buurten kan een slimme oplossing bieden voor grote uitdagingen zoals klimaatverandering, hittestress, waterberging, biodiversiteit én gezondheid. Groen biedt daarnaast ook haakjes voor buurtparticipatie en sociale cohesie.

Met meer dan 30.000 leden en 170 beroepskrachten brengt IVN mens en natuur dichterbij elkaar. Wij activeren en faciliteren gemeenten en buurtbewoners om zelf bij te dragen aan een natuurvriendelijke tuinen, straten en buurten. Hier vind je een beknopt overzicht van onze producten en concepten. Kies wat bij de doelstellingen van jouw gemeente past, win advies in bij IVN en ga samen met ons aan de slag!

‘Samenwerken aan buurten waarin natuur de hoofdrol speelt’ 

3-30-300 Regel

Iedere Nederlander heeft uitzicht op drie bomen, woont in een buurt met 30% bladerdak en heeft binnen 300 meter toegang tot groen. Dat is de 3-30-300-regel, geïntroduceerd door Cecil Konijnendijk, directeur van Nature Based Solutions. In onze whitepaper lees je hoe deze regel werkt en krijg je praktische tips om ermee aan de slag te gaan.

Benieuwd welke buurten al voldoen? Met de IVN 3-30-300 Groenatlas, ontwikkeld door IVN Natuureducatie en Cobra Groeninzicht, zie je precies hoe woningen en wijken scoren. Zo werk je doelgericht en maak je met voor- en nametingen je impact zichtbaar. Onze adviseurs helpen je graag om jouw vergroeningsproject te versnellen!

Samen met Steenbreek

Om gemeenten nog beter van dienst te zijn hebben IVN Natuureducatie en Steenbreek de handen ineengeslagen. Het aanbod van IVN is namelijk onderdeel van het Steenbreek abonnement.

Aanbod voor gemeenten

IVN helpt bewoners, gemeenten en buurten om samen wijken, dorpen en steden te vergroenen. We adviseren over participatie, natuureducatie en het vergroenen van tuinen, schoolpleinen en bedrijventerreinen. Ontdek ons aanbod of maak een afspraak voor een advies op maat.

Openbare ruimte

Meer groen en leven brengen in een wijk? Wij activeren en motiveren buurtbewoners om zelf te gaan planten en zorgen voor de natuur.

Private ruimte

Bewoners in een gemeente zijn de belangrijkste partner als het gaat om het creëren van meer groen in een buurt.

Vergroenen van organisaties

Stimuleer scholen, bedrijven en zorginstellingen om aan de slag te gaan met vergroenen van hun terrein.

Openbare ruimte

Meer groen en leven brengen in een wijk? Wij activeren en motiveren buurtbewoners om zelf te gaan planten en zorgen voor de natuur. Dat doen we in buurtprojecten en campagnes waar vaak meerdere stakeholders bij betrokken zijn.

Gezonde buurten

In dit project ontwikkelen Jantje Beton, IVN en JOGG samen met buurtgenoten een groene ontmoetingsplek voor de buurt.

tiny forest

Tiny Forest

Een Tiny Forest is een dichtbegroeid, inheems bos ter grootte van een tennisbaan. Dit product brengt duurzaamheid en educatie op een originele manier bij elkaar.

Proeftuinen

Proeftuinen

Een Proeftuin is een stukje grond van een zorginstelling die door kinderen, bewoners en de buurt wordt omgetoverd tot een groene omgeving.

Geveltuinen

Ook in buurten zonder tuinen en openbare ruimte is vergroenen mogelijk. Samen met IVN kan je als gemeente bijvoorbeeld een actie starten om geveltuinen aan te leggen.

Private ruimte

Bewoners zijn cruciaal voor meer groen in de buurt, aangezien 40% van gemeentelijke grond particulier eigendom is. Groene buurtactiviteiten versterken niet alleen de omgeving maar ook de sociale cohesie.

IVN Natuureducatie ondersteunt gemeenten met groene campagnes die bijdragen aan doelen zoals biodiversiteit, ruimtelijke adaptatie, educatie en participatie. Hieronder vind je drie succesvolle voorbeelden van onze aanpak.

Tuiny buurtcampagne

IVN voert een Tuiny Forest campagne uit in een door gemeente gekozen buurt. Vaak zijn dit de buurten met veel verstening. We bieden burgers (met korting) Tuiny Forest pakketten aan, promoten ze in de buurt en organiseren met de buurt gezamenlijke plantdag(en).

Tuinrangers

Tuinrangers geven buren en andere dorp- of stadsgenoten gratis tuinadvies over hoe zij hun tuin natuurvriendelijker kunnen inrichten. Kan jij als beleidsmaker hulp gebruiken bij het realiseren van de natuur- en klimaatdoelstellingen? Ga op zoek naar Tuinrangers in jouw gemeente!

Training voor buurtbeheerders

IVN Natuureducatie biedt trainingen aan buurtbeheerders van woningcorporaties om samen met huurders te werken aan een groenere, fijnere woonomgeving. Fijn voor bewoners, de corporaties én de gemeente.

Vergroenen van organisaties

Stimuleer scholen, bedrijven en zorginstellingen om aan de slag te gaan met vergroenen van hun terrein.

Vergroenen van scholen

IVN helpt gemeenten om scholen te stimuleren hun plein te vergroenen, waar kinderen naar hartenlust kunnen bewegen en spelen in het groen.

Vergroenen van zorg

Ook voor kwetsbare groepen, zoals ouderen in verpleeghuizen, is toegang tot natuur en natuurbeleving essentieel.

Groen rond bedrijven

Met innovaties op diverse terreinen werken we toe naar toekomstgerichte, groene, gezonde en klimaatbestendige bedrijventerreinen.

Tiny Forest bij bedrijven

Met een minibos op een bedrijventerrein creëer je een groene, inspirerende werkplek, die zorgt voor meer werkplezier en creativiteit.

Schrijf je in voor de Natuur in de Buurt nieuwsbrief

Veel gemeenten en provincies zetten al stappen om buurten, bedrijfsterreinen of andere publieke ruimte groener maken. Meer groen kan een slimme oplossing bieden voor grote uitdagingen zoals klimaatverandering, hittestress, waterberging, biodiversiteit én gezondheid. Groen biedt daarnaast ook haakjes voor buurtparticipatie en sociale cohesie.

Wil jij op de hoogte blijven van mooie groenprojecten, interessante onderzoeken en inspirerende (online) cursussen? Meld je aan voor de Natuur in de Buurt nieuwsbrief en ontvang vier keer per jaar een dosis inspiratie in je inbox.

Contactpersonen in de regio

De mogelijkheden en wensen voor het vergroenen van buurten verschillen per gemeente. Graag verkennen we in een gesprek de kansen voor meer natuur in de buurt in jouw gemeente. Neem contact op met de ‘Natuur in de buurt’ contactpersoon uit jouw regio:

  • Groningen, Friesland en Drenthe: Wim Meijberg 06-25251465
  • Overijssel, Gelderland en Flevoland: Dani Korai 06-46370754
  • Noord-Holland en Utrecht: Michel Bovy 06-41522796
  • Zuid-Holland en Zeeland: Anne Boogaard 06-82139347
  • Noord-Brabant en Limburg: Noï Boesten 06-27583908