De mooiste winterbloemen Bloemen en planten

De mooiste winterbloemen

 

Een grauwe grijze winter? Nee hoor! Er is nog genoeg kleur te vinden in de natuur. Op deze manier overleven planten de winter:

Eenjarig of meerjarig?

Eenjarige planten ontkiemen in het voorjaar, bloeien in de zomer en sterven af in de winter. Ze ontwikkelen zich compleet in één jaar waarbij de plantensoort in de vorm van een zaadje de winter overleeft. Meerjarige planten overwinteren als geheel. Zij bloeien in de zomer en laten hun bladeren vallen in de winter om zich tegen vorst en uitdroging te beschermen. Kruidachtige planten sterven bovengronds helemaal af.

Speciale bescherming

De reden dat planten zich in de winter aan moeten passen, is omdat de plant anders bevriest. Ook kan de bodem door vorst bevriezen waardoor de plant geen water meer uit de grond kan halen en uitdroogt. Er zijn planten die zich hierop voorbereiden en daarbij hun bladeren behouden in de winter. Deze planten zijn speciaal beschermd tegen vorst en uitdroging en bevatten meestal was- of harsachtige stoffen. Ook stevige schubben en haren geven extra bescherming.

Top 6 winterbloeiers

In Nederland kom je de mooiste winterbloeiers tegen. Heb jij deze al gespot?

  1. Het sneeuwklokje bloeit soms al in januari. De bloemen lijken wit, maar zijn officieel kleurloos. Kleine luchtbelletjes tussen de bladcellen weerkaatsen het invallende licht in alle richtingen wat voor de witte kleur zorgt.
  2. De sneeuwroem bloeit van februari t/m april. De naam is afkomstig van de natuurlijke groeiplaats in de bergen van Turkije, waar hij bloeit in de sneeuw.
  3. De winterbes kan erg goed tegen de kou. Zo goed zelfs, dat hij kan overleven tijdens vorst van ongeveer -20 graden. Hij bloeit al vanaf oktober tot april.
  4. De winterviool bloeit de hele winter door. Hij kan goed tegen de vorst en het maakt ‘m niet uit als hij bedolven worden onder een laagje sneeuw.
  5.  De winterheide is een echte winterplant en bloeit van december t/m april. Tijdens de winter houd hij zijn bladeren en krijgen de bloemetjes een rood-paarse kleur
  6. De botanische krokus bloeit vaak al begin februari. Hij kleurt voornamelijk wit, geel en paars waarbij die goed opvalt bij een ondergesneeuwde bodem.

Winterbloemen

Ontdek meer over

Deel deze pagina