Temperatuur meten met krekels en meer leuke feitjes over regen en onweer!
Het is algemeen bekend dat wij Nederlanders graag over het weer praten. Afgelopen weekend is het ongetwijfeld genoeg over de tropische temperaturen gegaan en nu het de komende dagen gaat regenen en onweren zal ook dat niet onbesproken blijven. Of je nu wel of niet van regen en onweer houdt, het is essentieel voor de natuur en onszelf. Daarom helpen we je graag met de gesprekken over het weer wat leuker te maken met deze weetjes over regen en onweer!
Nederland en regen
Gemiddeld regent het in Nederland zo’n 8 procent van de tijd en is het ongeveer 240 dagen per jaar droog. Dit in tegenstelling tot Hawaï, daar regent het in sommige delen tot wel 350 dagen per jaar. Zo zie je maar: wonen op een tropisch eiland is niet altijd beter. En als je echt niet van regen houdt, kun je het beste in de Sahara gaan wonen: daar valt nog geen half glas water aan regen per jaar.
Miljoenen onweersbuien per dag
Elke minuut onweert het 1800 keer op aarde. Dit komt neer op heel wat miljoen onweersbuien per dag wereldwijd. Mocht je ooit denken: waarom overkomt deze onweersbui mij nu precies als ik op de fiets zit, er zijn dus 1800 andere plekken waar mensen precies hetzelfde denken. Waar je overigens nooit onweer zult tegenkomen, is op de Noord- en Zuidpool en in woestijnen. Onweer ontstaat alleen door wrijving tussen warme en koude lucht en in deze gebieden is daar geen sprake van.
Temperatuur meten
Wist je dat je de temperatuur kunt meten door het tjilpen van een krekel te tellen? Krekels zijn koudbloedig en nemen de temperatuur aan van hun omgeving. Tel 25 seconden het getjilp, deel het door drie en tel er vier bij op, dan heb je de actuele temperatuur. Handig en leuk om te doen bij plotselinge veranderingen in het weer!
Hete bliksem
Bliksem kan temperaturen bereiken van 30.000 graden, dit is ruim vier keer warmer dan de buitenkant van de zon die 7000 graden is. De hitte van de bliksem is ook de reden dat je donder hoort. De regendruppels die in de wolk zitten worden als het ware elektrisch geladen doordat de lucht in de wolk heel snel beweegt en wrijving veroorzaakt. De wolk ontlaadt vervolgens met de bliksem. De donder die je hoort komt doordat de lucht als het ware explodeert van de hitte.
Regen is gezond
Regen is letterlijk gezond: het bevat vitamine B12. Vitamine B12 is belangrijk voor een goed functionerend zenuwstelsel en voor de aanmaak van rode bloedcellen. Een tekort aan vitamine B12 geeft ernstige klachten, zoals geheugenverlies, coördinatiestoornissen, paresthesie of bloedarmoede. Mond open als het regent dus! Behalve als het zure regen is, natuurlijk.