Gelderland
IVN
maandag22feb2021

Burgerwetenschappers brengen afval op de oevers van de Gelderse IJssel, Rijn en Waal


Wattenstaafjes, chipszakken en autobanden: je kunt het zo gek niet bedenken of het drijft in de Nederlandse rivieren. Initiatief Schone Rivieren doet sinds 2017 een grootschalig burgerwetenschappelijk onderzoek naar rivierafval in Nederland. In Gelderland zijn er inmiddels zo’n 170 vrijwillige rivierafvalonderzoekers actief die twee keer per jaar de hoeveelheid, samenstelling en herkomst van rivierafval langs de Gelderse IJssel, Rijn en Waal in kaart brengen. De data die de vrijwilligers verzamelen wordt gebruikt voor aanpak bij de bron. Het doel? Plasticvrije rivieren in 2030.

De rivierafvalonderzoekers in Gelderland sluiten aan bij de landelijk pool van 1113 vrijwilligers die sinds 2017 al actief zijn. Eerst langs de Maas en de Waal, inmiddels wordt er onderzoek gedaan langs een groot aantal rivieren in Nederland. In 2017 – 2019 registreerden zij 153.000 stuks afval, 81 procent daarvan was plastic.

 

Schone Rivieren

Wereldwijd vormt de plasticsoep een bedreiging voor het milieu en de gezondheid van mens en dier. Dat probleem begint dichterbij dan je denkt. Plastic afval dat hier in de Nederlandse rivieren belandt, stroomt naar de Noordzee. IVN Natuureducatie, Plastic Soup Foundation en Stichting De Noordzee bundelen de krachten en brengen hierin verandering met Schone Rivieren. De aanpak richt zich op vier O’s: Opruimen, Onderzoeken, Ontdekken en Oplossen. Het doel? Plasticvrije rivieren in 2030.

Afgelopen maart kreeg Schone Rivieren een gelddonatie van 1,95 miljoen euro van de Nationale Postcode Loterij. Verdere uitbreiding van de onderzoeksacties naar de grote rivieren in Nederland is mogelijk dankzij deze donatie.