Noord-Holland
Natuur
vrijdag09apr2021

Haarlemse zorginstelling Sint Jacob in de Hout krijgt eerste Proeftuin van Noord-Holland

IVN Natuureducatie realiseert dit voorjaar met steun van farmaceutisch bedrijf MSD drie Proeftuinen in Nederland. Eén van deze eetbare tuinen waarin men samen kan proeven én beleven werd op 8 april aangelegd bij zorginstelling Sint Jacob in de Hout in Haarlem.

De Proeftuin is een nieuw concept waarbij een stukje groen bij de zorginstelling wordt omgetoverd tot eetbare tuin. In de Proeftuin vind je 22 soorten bomen, struiken en planten die eetbare delen bevatten; de vruchten, bloemen, wortels of bladeren. Je kunt daarbij denken aan bekende soorten als een appelboom en citroenmelisse, maar ook aan minder bekende (en soms verrassende) soorten zoals de dropplant en colakruid (Jazeker, die bestaan écht!). Alle soorten in de Proeftuin zijn vast. Dat betekent dat ze het hele jaar door blijven staan of na de winter terugkeren. Je vindt er dus altijd iets om van te smullen.

‘Maar’, zo vertelt IVN projectleider Lisa Verbruggen, ‘de Proeftuin staat voor een bredere maatschappelijke beweging dan alleen een stukje eetbaar groen. Deze plek zal vooral een ontmoetingsplek zijn om samen te leren en te beleven. De Proeftuin wil als groene magneet voor de wijk fungeren waarbij niet alleen ouderen, maar ook de buurt, kinderen en ondernemers samen aan de slag gaan en waardoor steeds meer andere groene en sociale initiatieven in beweging worden gebracht’.

Verbruggen vervolgt: ‘
Juist binnen de ouderenzorg kan het inzetten van natuur een belangrijke rol spelen op de gezondheid. Met de Proeftuin proberen we de ouderen naar de natuur te brengen en de natuur naar ouderen. Even weg uit de kamer en soms ook even weg uit het isolement. Natuurbeleving kan een goed middel zijn om mensen met elkaar in contact te brengen. In de Proeftuin kun je samen leren over de planten en dieren in de tuin, samen de biodiversiteit bevorderen en kennis over en weer delen. Door activiteiten te doen waarbij je kunt ruiken, voelen en proeven deel je haast automatisch verhalen en herinneringen. Dat zorgt keer op keer voor een glimlach of een blik van herkenning.’

Het aanplanten van de Proeftuin is een bijzondere gelegenheid om enthousiaste buurtbewoners en buurtinitiatieven te betrekken bij dit mooie project. Helaas was het in verband met corona niet mogelijk om er een groot feestelijk evenement van te maken. Maar dat mocht de pret niet drukken. Bewoners van Sint Jacob, meneer Bos en mevrouw Boon (mooi toeval) legden met een beetje hulp van de hoveniers van Dolmans Landscaping de Proeftuin aan. Meneer Bos, die vroeger vastgoedbeheerder was in Canada en toezicht heeft gehouden op vele tuinen, zal vast en zeker ook een oogje in het zeil houden in de Proeftuin en zorgen dat alles de komende tijd lekker kan groeien en bloeien.

Sint Jacob in de Hout, MSD en IVN hopen later dit jaar een tuinfeest te kunnen organiseren, waar kinderen en buurtpartijen alsnog van harte welkom zijn voor een officiële opening. Naast de Proeftuin in Haarlem zullen er ook Proeftuinen aangelegd worden in de Brabantse plaatsen Oss en Boxmeer. Waarna hopelijk velen mogen volgen.

Proeftuin