Utrecht
Kind & Natuur
donderdag08apr2021

Terugblik Groene Gezonde scholen

Dinsdag 30 maart was de online Inspiratiesessie Groene en Gezonde scholen in Utrecht. Ruim 20 enthousiaste deelnemers leefden zich in in het thema groen en gezondheid. Door de inbreng van experts, directeuren, leerkrachten en ouders raakten we allemaal meer en meer geïnspireerd.

Experts aan het woord

Groene schoolpleinen zijn een krachtig instrument om de ontwikkeling van kinderen op allerlei vlakken te stimuleren; fysiek, cognitief, sociaal-emotioneel én moreel. Dat is wat we uit de lezing van onderzoeker Jolanda Maas het meest ter harte namen. Het vormde een mooie opening voor het panelgesprek tussen de verschillende experts die we te gast hadden. Aan de hand van een peiling onder het publiek discussieerden zij over de raakvlakken en verschillen tussen groen en gezondheid en de belangrijkste beweegredenen om een plein of school te vergroenen. Over één stelling waren zowel de experts als het publiek het eens: Om buiten les te geven, hoeven onderwijzers heus zelf niet ‘groen’ te zijn; het is iets waar iedereen z’n voordeel mee kan doen!

Voedseleducatie en duurzaamheidsvisie  

In de deelsessie over voedseleducatie schetste makelaar Lisa Verbruggen de drie pijlers van Jong Leren Eten (JLE). Ze besprak met geïnteresseerden wat er zoal gebeurt op scholen omtrent voedseleducatie en wat belangrijke aandachtpunten hierbij zijn. Tot slot legde ze de mogelijkheden uit van de JLE subsidie die onder het motto ‘Lekker naar buiten!’ voor scholen beschikbaar is.

De andere sessie ging over de duurzaamheidsvisie van Lenneke Welschen, directeur basisschool de Kosmos in Amersfoort. Haar visie op het vergroenen van je school: denk groot, doe klein. Belangrijk hierbij is vooral dat je de veranderingen naar een groene school langzaam opbouwt en kinderen en ouders er stap voor stap in meeneemt. Lenneke vertelde dan ook dat haar school weliswaar nog geen enkel predicaat of bordje heeft hangen, maar wel juist nog vele vervolgstapjes voor zich ziet. 

Verder met een groene gezonde school?

Voel je je geïnspireerd en wil je als school stappen zetten richting groen en gezond? Dat kan op vele manieren en gaat bij iedere school in een eigen tempo. Voor sommigen is het bijvoorbeeld een mooie stap om je inspiratie eens te delen met het leerkrachtenteam en de ouderraad. Anderen zijn er misschien al aan toe om zich te verdiepen in concrete plannen en financieringsmogelijkheden.

Hieronder in ieder geval een aantal aanvullende links en tips van ons:

  • Schrijf je in voor de nieuwsbrief Kind & Natuur van IVN Natuureducatie. Dan ontvang je zowel landelijk als Utrechts nieuws over onderzoek, activiteiten en projecten en meer.
  • Bekijk het ondersteuningsaanbod Gezonde School. Deze regeling staat momenteel open voor nieuwe aanvragen tot en met maandag 19 april. Binnen dit aanbod kun je er als school voor kiezen om je te richten op milieu en natuur.
  • Hou de aankomende Stimuleringsregeling Groenblauwe Schoolpleinen van de Provincie Utrecht in de gaten. Hierover zullen wij uiteraard ook berichten via de Kind & Natuur nieuwsbrief.
  • Wil je eens proberen om meer  met klassen naar buiten te gaan voor onderwijs? Doe dan mee aan de Nationale Buitenlesdag op dinsdag 13 april. Probeer één van de meer dan 100 uitgewerkte buitenlessen in de gratis toegankelijke online database.
  • Meer doen met voedseleducatie? Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Jong Leren Eten Utrecht. Daarin komen allerlei concrete mogelijkheden voorbij, zoals de inzet van onze poule van ervaren moestuincoaches.
  • Meld je vanaf 1 mei aan voor de Kind & Natuur tweedaagse op 30 september en 1 oktober, het thema dit jaar is voedseleducatie.

Heb je vragen over vergroenen en natuureducatie op school? Je kunt ons altijd mailen via utrecht@ivn.nl.