Leren over slootjes
Hier vind je alles over slootjes. Het nut van slootjes in Nederland, welke waterdiertjes en waterplanten je tegenkomt. Hoe herken je een sloot? Ook lees je over de vervuiling van slootjes en hoe jij je kan inzetten voor het behoud van gezonde slootjes.
Wat is een sloot?
Een sloot is gegraven door mensen. Sloten zijn bedoeld voor de ontwatering en vangen overtollig water op. Bijvoorbeeld als het heel veel regent. Zonder sloten zouden veel planten verdrinken en zou je in een groot deel van Nederland natte voeten krijgen!
Waterdiertjes
De aan- of afwezigheid van waterdiertjes vertelt veel over de biologische gezondheid van een sloot. Het is belangrijk om te kijken hoeveel waterdiertjes én welke soorten er leven in de sloot. De waterkwaliteit zegt veel over de inwoners. Niet alles is direct met het blote oog waar te nemen. Dat maakt het scheppen in de sloot ook elke keer weer een verrassing en leuk om te doen.
Waterplanten
Niet alleen waterdiertjes vertellen je over de waterkwaliteit van de sloot. Ook de waterplanten die in en rondom de sloot groeien vertellen je meer. In sloten met helder water groeien planten die onderwaterbladeren hebben. Deze bladeren produceren veel zuurstof, zo kunnen vissen en andere waterdiertjes hier makkelijker leven.
Vervuiling
Er zijn verschillende aanwijzingen die de kwaliteit van het water in de Nederlandse slootjes weergeven. Hoe schoon het water in sloten, vaarten en plassen is, valt af te meten aan het leven in en rondom de sloot. Als het water vervuild raakt, dan neemt het aantal soorten en exemplaren per soort af.
Natuurdownloads
Wil jij leren hoe je de meest levendige sloot van Nederland bouwt? Of hoe je jouw eigen schepnet kan maken?! Beleef uren knutselplezier en check onze natuurdownloads om lekker aan de slag te gaan.