Waterplanten
Waterplanten komen net als waterdiertjes in diverse vormen en maten voorbij. De waterkwaliteit bepaald mede welke soorten er kunnen groeien in de sloot bij jou in de buurt. In tegenstelling tot bij de diertjes, groeien er in schoon water, minder soorten dan in vervuild water. Hoe dit kan lees je hier.
Net als bij de waterdiertjes geven de waterplanten die in en rondom de sloot groeien een (goede) indicatie over hoe schoon het water in de sloot is. Wanneer de sloot veel helder water heeft krijgen planten met onderwaterbladeren de kans om te groeien. Deze bladeren produceren veel zuurstof, hier hebben de waterdiertjes én vissen veel profijt van. Als er weinig voedingsstoffen in het water aanwezig zijn, kunnen er ook minder waterplanten groeien.
Dus als je sloot helder water heeft en veel verschillende waterplanten, dan kan je er vanuit gaan dat de waterkwaliteit in deze sloot beter is dan wanneer je sloot bijvoorbeeld overwoekerd is met eendenkroos of riet. Deze grote planten laten weinig licht door en zorgen dus voor een lagere hoeveelheid zuurstof in het water.
Denk je een gezonde sloot te hebben? Kijk dan naar de waterplanten, zij geven aan wat de waterkwaliteit van de sloot is.
De kwaliteit van het water kun je indelen in verschillende klassen, bijvoorbeeld: zeer goed, goed, matig, slecht en zeer slecht. Ecoloog Bart Specken van Waternet heeft hiervoor een zeer interessante klasse-indeling gemaakt geënt op de sloten en meest voorkomende planten in het gebied tussen Utrecht en Amsterdam.
Een overzicht van waterplanten als bio-indicatoren voor waterkwaliteit:
Ben je ook benieuwd welke planten er allemaal groeien bij jou in de sloot?