Over de Slootjesdagen
IVN-afdelingen organiseren in juni door heel Nederland activiteiten voor jong en oud langs de waterkant. Kinderen, hun leerkracht en (groot)ouders gaan zelf op onderzoek uit, gewapend met schepnet, waterbak en loeppot. Samen met de IVN Natuurgidsen ontdekken zij welke dieren en planten er in en rond de sloot leven.
Wat is er te doen tijdens de Slootjesdagen?
In juni kunnen kinderen samen met hun leerkracht of (groot)ouders op avontuur langs de waterkant. Op ruim 100 locaties in het land staan IVN Natuurgidsen klaar met schepnetjes, loeppotjes en zoekkaarten om je alles te leren over het leven in de sloot. Zoek de grote spinnende watertor, ontdek wie er in de zomer op het water kan schaatsen en probeer de snelste zwemmers van de sloot te vangen.
Met de Slootjesdagen wil IVN het waterbewustzijn van kinderen, leerkrachten en (groot)ouders vergroten. Slootjes zijn belangrijk voor het watermanagement en de biodiversiteit in Nederland. Doordat de kinderen zelf op zoek gaan, ontdekken ze op een laagdrempelige manier het leven in de sloot. Kom ook en beleef samen met IVN het avontuurlijkste uitje aan de waterkant!
Natuurdownloads
Wil jij leren hoe je de meest levendige sloot van Nederland bouwt? Of hoe je jouw eigen schepnet kan maken?! Beleef uren knutselplezier en check onze natuurdownloads om lekker aan de slag te gaan.
Doe mee met het Slootjesonderzoek
Tijdens de Slootjesdagen ontdek je het leven in de Nederlandse sloot. Het aantal soorten waterdiertjes en planten geeft inzicht in de biodiversiteit en daarmee de waterkwaliteit van de slootjes. Draag bij aan een grootschalige citizen science onderzoek door de waterdiertjes te tellen en in te vullen op de website van Waterdiertjes.nl. 2024 staat speciaal in het teken van de aanwezigheid van kokerjuffers in het Nederlandse water. Door het invoeren van jullie meetgegevens help je onderzoekers van o.a. het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW), Wageningen Universiteit en waterbeheerders van Waterschappen om een beter beeld te krijgen van het Nederlandse waterleven. Zij kunnen dan werken aan maatregelen om de waterkwaliteit te verbeteren.