Blog: Een half jaar na dato
Direct na de IVN cursus zijn we aan de slag gegaan om het grasland, dat wij zojuist hadden aangekocht, om te bouwen tot een waar ‘groen paradijsje’. Hierbij het verslag van een half jaar na de aanleg.
Door Verony van Bemmel – juli 2021
Wie kon vermoeden dat de groei zo hard en goed zou gaan! Inmiddels zitten we in juli en ik kan geen enkel dood boompje bespeuren! Natuurlijk loop ik wekelijks door en langs het aangelegde bosje. Soms alleen, soms met een groepje dagbesteders of kinderen om me heen. Niet gewenst kruid
ontdekken we nauwelijks. De stro-mulch doet z’n werk…..
Maar dan, rond eind mei, hebben we ‘de poppen aan het dansen’! Op diverse plekken komt het tarwe omhoog in het mulch. Natuurlijk willen we niet dat dat de boompjes verdringt, dus regelmatig halen we bossen tarwe tussen de struikjes en boompjes weg. Gelukkig houden onze varkens wel van een maaltje tarwe. Evenals onze Kerry-Hill schapen, geiten en paarden. Een fijne bijvoeding voor de dieren, maar eerlijk gezegd best veel werk.
De poel: Groei van groen en water……
In ons Tiny Forest (nou ja, Tiny….) hebben we ook een klein poeltje gegraven. We schrijven december 2020. Begin mei 2021 is het poeltje vol water gelopen en er is begroeiing langs de kant te zien. Op de foto is te zien dat de begroeiing hoog staat en de poel met water en kikkerdril er mooi bijligt. Het paadje er naar toe is gemaaid en op de voorgrond is een boompje te zien. We zitten nu in begin juli 2021.
De dieren: Water en groen trekken leven aan……
Het is elke keer weer een feest om te ontdekken welk leven zich rond poel en Forest ontwikkeld. Iedereen lijkt betrokken, want regelmatig krijg ik foto’s van de dieren rond ons bosje toegezonden. Zowel het water als het groen trekken dieren aan. Daaronder zijn naast insecten, kikkers en padden,
ook de ooievaar, konijnen, duiven, kraaien en onze eigen poezen te vinden.
Natuurlijk is er meer leven te vinden, maar niet altijd gespot door ons. Wat dieren betreft hebben we wel het voordeel dat we verder op in het land al een grote poel hebben en onze buurman heeft een ooievaarsnest. Neemt
niet weg dat onze missie geslaagd is: een groene boost met leven van groen en dier.
Het groen: De kracht van de natuur……
Het is bijzonder te zien en ervaren dat de ruim 2.000 bomen en struiken die we geplant hebben het ook allemaal doen!
Ik heb nog geen dooie tak gezien.
We hebben er bewust voor gekozen om de randen ‘wild’ te laten en het te omzomen met een kleine sloot. Ook deze rand en sloot brengen leven en eendiversiteit aan soorten.
Binnenkort gaan we alles maaien en bijwerken, zodat het Forest niet
overwoekerd wordt, maar zoals het er nu naar uitziet houdt de mulchlaag het ongewenste kruid goed weg. Wil nog wel even wachten totdat de bloemen uitgebloeid zijn, want die zijn tenslotte weer ‘voer’ voor vlinders en bijen…
Wachten op het najaar
We kunnen wel zeggen dat de verwachte groeispurt is gekomen! Er zitten struiken bij van wel 1.80 hoog! Alles staat vol en leeft, maar het wachten is natuurlijk ook op het groeien in de breedte. Gelukkig is het wachten geen straf. Elke maand is er wel weer iets nieuws te ontdekken en we zijn regelmatig het Forest aan het onderhouden.
Zo hebben we ook de ridderzuring, welke aan de rand ontstond, verwijderd. Die moet je niet in je gras of Forest willen hebben. De oliehoudende zaden blijven jarenlang goed in de grond. Komende maanden gaan we ook de zogenaamde boslokaaltjes mooi vormgeven. Ook gaan we met Bird Brew uit Diemen overleggen hoe we de samenwerking vorm gaan geven. Het voedselbos doet het minstens even goed als het Forest, maar zo hard als bij het Forest gaat het niet….. Ook moeten we wat dat betreft wat meer geduld hebben, totdat het bos ook werkelijk voedsel op gaat leveren. We kunnen niet wachten!
Wil je ook zelf een Tiny Forest aanleggen?
In heel Nederland schieten de Tiny Forests als paddenstoelen uit de grond. Maar hoe werkt dat nou precies, een Tiny Forest planten? Tijdens de cursus ‘Tiny Forest plantmethode’ leer je hoe je zelf een Tiny Forest in je achtertuin aanlegt.
Meer over de Cursus Tiny Forest plantmethode
Lees ook de andere blogs:
- Blog: De aanleg van een eigen Tiny Forest – Verony van Bemmel- januari 2021
- Blog: Herfst in het Tiny Forest – Christine Wortmann – oktober 2020
- Blog: Het kleine bosje van Renée – Renée van Toor – april 2020
- Blog: een jaar Tiny Forest – Christine Wortmann – januari 2020
-
Blog: onderzoeksvrijwilligers op avontuur – Daniëlle van Schaik-de Jong en Paula du Pont – oktober 2019
- Blog: Een Pinkstermorgen als Tiny Forest onderzoeker – Christine Wortmann – juli 2019
-
Blog: Op avontuur in Tiny Forest Muziekplein – Daniëlle van Schaik-de Jong en Paula du Pont – april 2019