In 11 stappen een kleine vijver vol leven
VAN TEGELTUIN NAAR JUNGLE
En wat heeft een jungle zeker ook nodig? Water! Dat dacht ik eerst op te lossen met een teil, maar die deed niet ’the trick’. Toen kwam de Tuiny Poel van IVN Natuureducatie op mijn pad. Een zelfaanleg-pakket voor een kleine vijver met planten en makkelijke instructie.
In een jungletuin, daar wil ik ook kikkers horen kwaken, padden of watersalamanders zien wegspringen en libellen en waterjuffers horen ritselen in het riet, of bijen en vogels zien drinken. IVN Natuureducatie zegt: “Poelen en andere moerassige gebieden staan onder druk. Terwijl veel dieren, zoals amfibieën, vogels en insecten, deze gebieden hard nodig hebben.” Daarom bedachten ze de Tuiny Poel, een handzaam vijvertje dat je zelf kunt aanleggen in praktisch elke tuin.
Met zo’n tuinpoel van twee vierkante meter geef je dieren en inheemse planten een leefgebied. Zelfs een kleine vijver is waardevol voor veel dieren en planten, aldus de natuurorganisatie. “Met zo’n poel is er altijd iets te beleven.”
Mijn Tuiny Poel
Ik ontving aanleginstructies en materialen om de poel stap-voor-stap binnen een dag aan te leggen en ging ermee aan de slag. Al doende bleek het op zich eenvoudig, maar kwam ik toch wat issues tegen. Bij de stukjes ‘LET OP‘ kun je lezen welke fout ik beging, die jij kunt voorkomen. Bij de TIPs lees je nog extra info die ik zelf toevoegde.
LET OP: In twee krantenproppen bleken ook twee planten verpakt: ik dacht dat die natte krant in het plastic zakje erbij zat om een derde waterplant vochtig te houden (ai). Die hebben het dus helaas niet overleefd.
Een vijver kun je het hele jaar door aanleggen, behalve als het vriest. Je kunt de Tuiny Poel tussen 15 april en 31 oktober bestellen. Ik raad je toch aan de vijver vooral in een warmere periode aan te leggen, omdat je flink met water bezig bent. Uiteindelijk stond ik er regelmatig met blote voeten en korte broek tot over mijn knieën in, omdat ik anders gewoonweg niet meer bij bepaalde randen kon komen. Gelukkig was het 30 graden
Ik bedacht me toen dat het heel fijn is dat ik voortaan zou kunnen pootjebaden in de vijver. Maar misschien stoor ik dan juist het dierenleven dat ik wil aantrekken te veel. Dus voor koele voeten, gebruik ik mijn eerdere vijverteiltje.
Materialen nodig voor de aanleg
- Vijverfolie (en eventueel een beschermvlies)
- Planten
- Spade
- Kruiwagen of emmers/teilen/lege potgrondzakken/tassen om de vrijgekomen tuinaarde te vervoeren
- Schaar
- Tuinslang
- Emmer entwater (zie stap 7)
- Een paar vijvermandjes of oude plastic plantbakken (voor diepe planten) en kiezels/stenen om te verzwaren
- Schoon zand (standaard bouwzand, of zand dat onder stoeptegels vandaan komt)
- Optioneel: kiezels, grind, schoon bouwzand, stukken leisteen (te vinden op gratis afhalen via bijvoorbeeld Marktplaats), struik/boomstronken, en/of andere randafwerking zoals graszoden.
Stappenplan kleine vijver
1. Bestel planten
2. Kies de juiste plek
3. Kies de juiste vorm
4. Graaf de vijver uit
5. Hergebruik de vrijgekomen tuinaarde
6. Bestel vijverfolie (of bak)
7. Indien je folie hebt gekozen: plaats het in de kuil
7. Vul de poel met water
8. Werk de rand af
9. Zet de planten erin
10. Maak waterdierenhoekjes
11. Breng het leven in kaart
Klik voor een uitgebreide toelichting per stap.
Zo bestel je een Tuiny Poel
Bestel de Tuiny Poel en vijverzeil in de IVN Winkel. Er is een beperkt aantal Tuiny Poels beschikbaar, dus wacht niet te lang met bestellen.
Geschreven door en beeld door Katja Staring
Dit blog staat op haar website dailygreenspiration.nl.