De kracht van groene vrijwilligers

Onze vrijwilligers brengen de natuur weer in de harten van mensen. In elke levensfase verbinden zij mensen met de natuur door beleving en educatie. Dat kan door een zaadje te planten in de kindertijd met natuurlessen op school, als gids mensen mee te nemen op excursies door natuurgebieden, samen buurten te vergroenen en veel meer. Met alle hens aan dek gaan we ervoor: een leefomgeving waarin mens en natuur weer één kunnen zijn.

Wil jij ook mens en natuur verbinden?

Als vrijwilliger maak je mensen bewust van de waarde van natuur en het belang van duurzaamheid. Dit kan op veel verschillende manieren: denk aan excursies door natuurgebieden, vergroening van straten en buurten, lezingen over biodiversiteit en meer. Je bepaalt zelf voor welke activiteiten jij je inzet, afhankelijk van waar jouw passie en interesse naar uit gaat. Ook zonder uitgebreide natuurkennis kun je je inzetten voor een groene wereld. Zet bijvoorbeeld je creatieve, digitale of bestuurlijke vaardigheden in binnen IVN. 

Aan de slag

Bij de afdeling

Sluit je aan bij een werkgroep rondom een thema, zoals vogels, natuurfotografie of planten. Je bepaalt zelf voor welke activiteiten jij je inzet, afhankelijk van waar jouw passie en interesse naar uit gaat. 

Vacatures

In de vacaturebank en op de webpagina van jouw afdeling staan de beschikbare vacatures. Staat er geen passende vacature voor je bij? En heb je een specifieke vaardigheid die je graag wil inzetten? Neem contact op met jouw afdeling en vraag naar de mogelijkheden. 

In de provincie

Ben jij benieuwd hoe je aan kunt haken op projecten en activiteiten bij jou in de provincie? In iedere provincie kan je in actie komen voor de natuur op verschillende manieren.

Landelijke projecten

Je kunt meedoen aan landelijke campagnes, projecten of opleidingen. Bijvoorbeeld als natuurouder, moestuincoach of natuurgids.

IVN'ers aan het woord

Ik wil vooral mijn kennis verbreden. Anderzijds is het ook een heel goede manier om de liefde voor de natuur over te brengen op andere mensen, om het natuurvonkje over te dragen aan de volgende generatie.

Herman Dirksen - Natuurgids IVN Assen

Sinds ik natuurgids ben neem ik veel meer waar.

Nelleke Sijses - Natuurgids IVN Assen

In Leiden organiseren we zes tot acht keer per jaar ‘Van Schemer naar Duister’-wandelingen in de duinen. Mensen blijven maar komen, dus gaan wij enthousiast door met organiseren.

Els van Santen - Natuurgids IVN Leiden

In Vlindertuin Waalre kwam een peutergroep van het kinderdagverblijf op bezoek. De kinderen keken hun ogen uit. Achteraf zei één van de kinderen dat dit leuker was dan de Efteling!

Fanny van Zon - IVN Valkenswaard-Waalre

Het mooiste compliment wat ik als IVN-vrijwilliger heb ontvangen, is dat na afloop van een excursie in het park in Deventer mensen zeiden: ‘Ik laat hier nou elk dag mijn hondje uit en ik heb het nog nooit gezien. 

Gerrie Roetert - IVN Deventer

Na een excursie zijn mensen tevreden en blij dat ze mee zijn gegaan, en fijn buiten zijn geweest.

Ine Kappert - IVN Raalte

We waren op excursie met een groep op een camping. En de mensen zeiden: wij staan hier al 25 jaar en dit heb ik nooit geweten, wat leuk.

Mike Hirschler - IVN Deventer

Wanneer je de natuurgidsencursus doet, dan leer je op een andere manier naar de natuur kijken. Het was een openbaring wat je allemaal zag. En dat is zo leuk om over te brengen aan een ander, leuker dan dat ik gedacht had.

Gerda Bonninga - IVN Alphen aan den Rijn

De voordelen van vrijwilliger worden bij IVN

Vrijwilligerswerk doen is niet alleen goed voor de wereld. Er zitten ook heel wat positieve effecten aan voor jezelf! We hebben de voordelen van natuurvrijwilligerswerk op een rijtje gezet.

 

Blijf op de hoogte

Nieuwsbrief de Stuifmail

Eens per maand ontvang je nieuws over het provinciale en landelijke aanbod voor vrijwilligers. Denk aan (online) trainingen, inspirerende bijeenkomsten, educatiematerialen, campagnes, verhalen en tips van IVN’ers en belangrijke organisatie updates.

Intranet Ons IVN

Ons IVN is het intranet voor leden en medewerkers van IVN en incidentele groene doeners. Een verzamelplaats voor IVN’ers om onderling informatie, kennis en inspiratie uit te wisselen.

Veelgestelde vragen

Welke scholing kan ik volgen?

Binnen IVN zijn er verschillende mogelijkheden om meer te leren over natuureducatie en -beleving.

  • Volg een cursus of opleiding. Het aanbod wisselt per afdeling. Bekijk de website van de afdeling bij jou in de buurt of bekijk het totale overzicht.
  • Volg een online cursus. Zoek per onderwerp of doelgroep om te zien welke online cursussen er zijn.
  • Ben je IVN-lid? Dan heb je toegang tot het e-learning platform Leer je Groen via Ons IVN.

Wil je op de hoogte blijven van trainingen, inspiratiedagen en workshops bij jou in de buurt? Meld je aan voor de nieuwsbrief van jouw afdeling en meld je aan voor de Stuifmail, de landelijke en provinciale nieuwsbrief voor actieve leden en vrijwilligers.

Je kunt ook zelf een cursus geven of helpen mee ontwikkelen. Bekijk de uitleg hierover op Ons IVN

Welke vergoedingen en kortingen krijg ik?

Je krijgt een onkostenvergoeding. In principe krijg je gemaakte onkosten vergoed. Dit kunnen reiskosten zijn, maar ook materialen die je voor IVN hebt aangeschaft. In het algemeen worden geen vrijwilligersvergoedingen gegeven. Echter, afdelingen kunnen van deze principes afwijken en zelf bedenken welke onkosten ze vergoeden. Neem contact op met je eigen afdeling voor de mogelijkheden. 

Van welke verzekeringen kan ik gebruik maken?
  • Een aansprakelijkheidsverzekering voor IVN-leden. Deze dekt kosten wanneer een IVN-lid schade veroorzaakt tijdens een IVN-activiteit. 
  • Een ongevallenverzekering. Deze dekt kosten van ongevallen van deelnemers (leden van IVN en geregistreerde deelnemers) aan werkdagen, weekenden, kampen of andere activiteiten die onder verantwoordelijkheid van IVN worden uitgevoerd. 
  • Een bestuurdersaansprakelijkheidsverzekering. Hiermee wordt de persoonlijke aansprakelijkheid van bestuurders uit bijvoorbeeld nalatigheid of fouten van de vereniging of strafbare handelingen verzekerd. 

Wil je gebruik maken van of meer weten over een van deze verzekeringen? Kijk op Ons IVN voor meer informatie. 

Wat doe als ik een verzekeringskwestie heb?

Neem bij schade contact op met de Servicedesk van IVN (servicedesk@ivn.nl, 020 622 8115). De Servicedesk meldt de schade bij onze verzekeringsagent die via de Servicedesk contact onderhoudt met de afdeling.  

Ik heb een andere vraag

Afhankelijk van je vraag kun je op onderstaande manieren verder:

  • Kijk op Ons IVN in het menu Voor leden. Hier staat veel informatie voor vrijwilligers en afdelingen. Heb je nog geen account op Ons IVN? Vraag je account aan.
  • Stel je vraag op de groepstijdlijn in de groep Vrijwilligers op Ons IVN. 
  • Neem contact op met jouw lokale afdeling. 
  • Neem contact op met de vrijwilligersconsulent in jouw provincie. Je vindt een overzicht van de consulenten op Ons IVN.
  • Neem contact op met de IVN Servicedesk. De Servicedesk is tijdens kantooruren bereikbaar via (020) 622 81 15, of stuur een e-mail naar info@ivn.nl.